nieuws

Asfalt op waterbodem beschermt gasleiding

bouwbreed

Asfalt op waterbodem beschermt gasleiding

rohel ­ Aannemer Haarsma uit Tjerkwerd is gisteren begonnen met het asfalteren van een gedeelte van de bodem van het Prinses Margrietkanaal. Het kanaal wordt ter hoogte van het Friese Rohel verbreed en uitgediept, waardoor een grote gasleiding te dicht onder de bodem komt te liggen. De asfaltering moet voorkomen dat scheepvaart de leiding beschadigt.

Asfalt Produktie Friesland heeft voor het karwei speciale gewapende asfaltmatten gemaakt van 4 bij 16 meter. Aan vijftig hijspunten worden die aan een speciaal frame gehangen, waarmee ze op de bodem van het kanaal worden gelegd. De voegen worden afgewerkt met gietasfalt. Uiterlijk morgen verwacht de aannemer klaar te zijn met het plaatsen van de tien 15 centimeter dikke. Hoewel de matten door hun hoge soortelijke massa vanzelf op de bodem blijven liggen, wordt er een halve meter klei bovenop gelegd.

De leiding loopt over een lengte van 65 meter haaks onder het kanaal door. De kosten van de operatie bedragen 200.000 euro en zijn voor rekening van de Gasunie.

Reageer op dit artikel