nieuws

Asbestprobleem Goor ernstig onderschat

bouwbreed

delden ­ De gemeente Hof van Twente heeft de asbestvervuiling in nieuwbouwwijk de Hogenkamp in Goor zwaar onderschat. Dat constateert de commissie­Biesheuvel in haar eindrapport over deze affaire. De SP­Kamerlid Van Velzen wil een hoorzitting over de kwestie.

De commissie verwijt de gemeente dat die bij de ontwikkeling van de wijk niet heeft ingegrepen, terwijl er al signalen waren van ernstige bodemvervuiling. Er is geen historisch onderzoek verricht naar mogelijke asbestlocaties in de toenmalige gemeente Goor, terwijl Eternit asbestafval verwerkte in wegen en erven. Volgens de commissie moet er rijkssubsidie komen voor onderzoek naar asbestlocaties in Goor. Ook moeten bewoners financiële stimulansen krijgen om de gevaarlijke stof te verwijderen. Tevens adviseert de commissie onderzoek naar de verspreiding van mesothelioom; de ernstige longziekte die mensen kunnen oplopen als ze jarenlang aan asbest zijn blootgesteld. De gemeente heeft nu een wethouder verantwoordelijk gemaakt voor de aanpak van het probleem. Het saneringsplan voor de Hogenkamp ligt ter inzage bij de provincie Overijssel. De operatie kost volgens de burgemeester 7 tot 8 miljoen euro. De uitvoering van het plan begint in september. Van Velzen wil met de hoorzitting het probleem in kaart brengen en staatssecretaris Van Geel (milieu) dwingen tot sanering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels