nieuws

Asbesthoudende daken van tonwoningen vervangen door staal

bouwbreed Premium

zwolle ­ In opdracht van Woningstichting Delta Wonen uit Zwolle renoveert Dakbedekkingen Dolfsma Kampen de ‘tonnen daken’ van 56 woningen. Dolfsma vervangt de gegolfde asbesthoudende dakafwerking door een stalen beplating die dezelfde uitstraling heeft.

Tijdens de renovatie voorkomt een kunststof noodfolie, die later dienst doet als dampremmende laag, lekkage in de woningen. Voor het vervangen van een complete dakbedekking komen doorgaans alleen oude woningen in aanmerking. De woningen in Zwolle waarvan de daken lijken op romneyloodsen, dateren echter uit 1984 toen het asbestbesluit nog niet van kracht was. Volgens bedrijfsleider H. Overhein van Dolfsma Kampen wil de woningbouwvereniging af van het asbest en levert de bestaande dakbedekking problemen op met lekkages. Een rigoureuze aanpak lag voor de hand. De woningstichting grijpt de renovatie ook aan om de daken te voorzien van een isolatiepakket.

Waterdicht

Volgens J. Wouters, technisch commercieel adviseur van Aliso (fabrikant van onder meer dakproducten), is het van groot belang na de sloop en afvoer van de asbesthoudende dakafwerking de woningen zo snel mogelijk waterdicht te krijgen. Wouters: “We passen daarom Vinapond met een dikte van 0,5 millimeter toe. De membranen komen geprefabriceerd op de bouwplaats aan waardoor Dolfsma Kampen de woningen binnen twee minuten waterdicht heeft.” De huizen zijn 7,5 meter lang. De breedte of ronding van de kap is bijna 8 meter. Door twee banen met hete lucht aan elkaar te lassen, is een kap dus in één keer afgesloten. Dolfsma spant het kunststof over het bestaande geknikte staalspant en verankert het met parkers in de goten. Het Vinapond, dat in eerste instantie als noodlaag dient, blijft vervolgens als dampremmende laag in de dakconstructie achter. Over de dampremmende laag komen twee lagen steenwol met een dikte van 40 millimeter en een pvc dakbedekking Besalan van 1,2 millimeter. In feite zijn de daken dan gereed en voorzien van een complete warm­dakconstructie. Toch wil de woningstichting, om het originele beeld te behouden, het dak afwerken met gegolfd staal. Wouters: “De stalen afwerking komt los te liggen op enige afstand van het geïsoleerde gedeelte. De spouw voorkomt condensvorming in het steenwol.” Dakbedekkingen Dolfsma Kampen begon het werk in april en verwacht oplevering in september.

Reageer op dit artikel