nieuws

Animo voor gaspijp naar Engeland groot

bouwbreed

Animo voor gaspijp naar Engeland groot

GRONINGEN ­ Maar liefst achttien gasbedrijven hebben serieuze interesse getoond voor deelname in de realisatie van de geplande nieuwe Gasunie­pijpleiding naar Groot­Brittannië. Gasunie in Groningen voert op zeer korte termijn nadere gesprekken met de gegadigden over de capaciteit die de bedrijven in de nieuwe leiding willen contracteren. Op basis van de wensen van de bedrijven wordt in september een definitief besluit genomen over de aanleg en de precieze diameter van de gaspijp. Met de totale realisatie van de gaspijp is een bedrag van 500 miljoen euro gemoeid. De gasleiding is voor Gasunie van groot belang, want het bedrijf heeft al een contract op zak met het Britse Centrica voor de levering van 80 miljoen kuub Nederlands aardgas in tien jaar tijd. De 235 kilometer lange gaspijp kan bovendien dienen als laatste traject in een nieuwe gasverbinding die het Russische gasconcern Gazprom wil aanleggen van Siberië via Sint Petersburg naar Nederland. De nieuwe gaspijp naar Groot ­Brittannië loopt aan Nederlandse zijde van het compressorstation Anna Paulowna naar Callantsoog vijf kilometer over land. Via zee moet de pijp in de krijtrotsen bij het Britse Bacton via een tunneltje weer aan land komen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels