nieuws

Amsterdam dient op eigen houtje schadeclaims in

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Amsterdam gaat schade door bouwfraude op eigen houtje terugvorderen. De gemeente sluit zich definitief niet aan bij de stichting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die namens meerdere gedupeerden claims gaat indienen.

“We willen geen spelbreker zijn, maar we zijn te groot en te ver in onze voorbereiding om nu nog mee te doen met de VNG­stichting”, laat woordvoerder M. Otten van de gemeente Amsterdam weten. De hoofdstad vindt de risico’s ook te groot om haar “juridische positie volledig in handen te leggen van een stichting waarover ze niets te zeggen heeft”, zegt Otten. “Wij zijn al een tijdje bezig met het voorbereiden van schadeclaims. Dat blijkt toch erg ingewikkeld te zijn. We moeten er dus zeker van zijn dat dat zeer zorgvuldig gebeurt.” De gemeente Amsterdam benadrukt dat ze wel graag met de bouwfraude­stichting van de VNG samenwerkt. Ervaringen die Amsterdam opdoet bij het claimen van schade, wil ze graag delen met andere gemeenten. Otten: “Wij hebben natuurlijk al de nodige expertise opgebouwd. Die bieden wij graag aan.” Bij de VNG hebben zich inmiddels dertig gemeenten aangemeld voor deelname aan de stichting. De belangenbehartiger verwacht overigens volgende week de oprichting van de stichting voltooid te hebben. Gemeenten die zich daarna nog niet hebben aangemeld, vallen niet buiten de boot, benadrukt de VNG. “Die kunnen zich later alsnog aansluiten.” Onder de aanmelders bevindt zich in ieder geval één grote stad, Utrecht. Rotterdam neemt volgende week pas een besluit over deelname. De gemeente Den Haag laat weten eerst het onderzoek van het Openbaar Ministerie af te wachten. “Mocht er daarna aanleiding zijn voor schadeverhaal richting de aannemerij dan zullen we dat zeker niet nalaten. We gaan er dan bovenop zitten”, zegt de woordvoerder van de gemeente Den Haag. Vorige week werd bekend dat het zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden een claim van 1,4 miljoen euro heeft ingediend bij zestien aannemers die het schap zouden hebben benadeeld. De zaak is ook al aanhangig gemaakt bij de Raad van Arbitrage.

Reageer op dit artikel