nieuws

Actie in bouwsector tegen kopieerkosten

bouwbreed

gouda ­ Bouwbedrijven moeten in opstand komen tegen de Stichting Reprorecht. Brancheorganisaties roepen op tot het indienen van een bezwaarschrift als zij een rekening krijgen voor ‘spookkopieën’.

De stichting Reprorecht vraagt sinds 1 februari aan alle bedrijven vergoedingen voor delen van auteursrechtelijk beschermde werken, zoals boeken, dagbladen en tijdschriften.

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), BouwNed en Vianed roepen bedrijven op onmiddellijk bezwaar aan te tekenen als zij moeten betalen. “We hebben het al aanhangig gemaakt bij VNO­NCW, de grote werkgeversvereniging”, aldus P. Wouters, woordvoerder van het AVBB. VNO­NCW heeft vandaag een gesprek met de Stichting Reprorecht over de kwestie.

Als voorbeeld geldt een stratenmaakbedrijf met zeventien personeelsleden. Volgens de stichting zouden daar 60.000 kopieën per jaar worden gemaakt. “Weliswaar gaat het niet om grote bedragen, ergens rond de 100 en 250 euro, maar het leidt tot ridicule situaties”, aldus Wouters.

Reageer op dit artikel