nieuws

Aanval op macht van grootbedrijf

bouwbreed Premium

waddinxveen ­ De overheden slaan de plank volstrekt mis door werk te bundelen tot omvangrijke projecten die alleen kunnen worden uitgevoerd door het grootbedrijf. Dat stelt oud­directeur van de Hollandsche Beton Groep en ex­topman van Bouwfonds Cees Hakstege.

De bestuurder die bij grote ondernemingen gepokt en gemazeld is, is bekeerd tot het standpunt dat het midden­ en kleinbedrijf een stuk efficiënter werkt dan de grote concerns. In zijn ogen kunnen de opdrachtgevers zich met het opknippen van projecten veel kosten en ergernis besparen. Voorwaarde is wel het behoud van sterke overheden die met kennis van zaken de regie in handen nemen. Hakstege constateert dat sinds de parlementaire enquête bouwnijverheid aanbestedingen in het brandpunt van de belangstelling staan. De ene na de andere grote bouwer passeerde de revue in de twisten over de fraude. “Diezelfde ondernemingen proberen nu ten eigen gunste het debat over de nieuwe aanbestedingsvormen naar hun hand te zetten. Het doel is duidelijk. Met een van het grootbedrijf afhankelijke overheid wordt de concurrentie van het midden­ en kleinbedrijf buiten de deur gehouden.” Sinds zijn vertrek bij Bouwfonds vervult Hakstege enkele commissariaten en treedt hij op als adviseur van middelgrote aannemers. Het verwondert hem dat het Algemeen Verbond Bouwbedrijf zich zo weinig gelegen laat liggen aan de kleinere aannemers. “Ik merk nu waarmee de kleinere bedrijven worstelen. Ze krijgen nauwelijks ondersteuning van het AVBB. Dat heb ik ook tegen Brinkman gezegd. De grote bedrijven hebben alle hun rechtstreekse lijntje naar de voorzitter. Wie behartigt de belangen van de grootste groep andere aannemers?” Het midden­ en kleinbedrijf wordt door de bundeling van opdrachten volgens Hakstege op oneigenlijke gronden uitgesloten van aanbestedingen. “Het is maatschappelijk onaanvaardbaar de bedrijven buiten de mededinging te houden. Meer dan het grootbedrijf zijn de middelgrote in staat om in concurrentie projecten te verwerven en te realiseren. Kijk maar naar de Waterkering Kampen Midden. Na het opknippen van het project was het waterschap een stuk goedkoper uit.”

Reageer op dit artikel