nieuws

‘Zelf droomhuis bouwen vind ik hartstikke leuk’ Droomhuis

bouwbreed

deventer ­ “Als ik achttien was, werd ik aannemer.” Jan van der Braak vouwt een bouwtekening uit op de toonbank van zijn speciaalzaak in woonaccessoires in Deventer. “Dit is het derde huis dat ik zelf bouw. Het brengt veel werk met zich mee, maar ik vind het hartstikke leuk.”

Van der Braak bouwt zijn droomhuis in Het Plateau, een deel van de Apeldoornse wijk Woudhuis. De grond van Het Plateau is verkocht in kavels waarop de eigenaren hun eigen huis mogen bouwen; of het nu gaat om een standaardontwerp of een gewaagd staaltje architectuur. De middenstander is enthousiast over de woning die hij grotendeels zelf schetste en verder liet uitwerken door Witteveen architecten uit Apeldoorn. “Ik heb een huis bedacht dat opvalt door het vele glas dat er in wordt verwerkt”, vertelt hij. “Geleidelijk is het ontwerp wat aangepast. Misschien dat er de komende tijd nog wel het een en ander aan gaat veranderen.”

Interesse

Ook het eigenlijke bouwproces heeft zijn volle interesse. “Ik heb vroeger als machinist op een schip gewerkt. In die tijd heb ik veel technische kennis opgedaan. Onder meer op het gebied van installatietechniek. Dat komt me nu goed van pas.” Daarmee is niet gezegd dat hij letterlijk zijn eigen huis van de grond tot de nok optrekt. “Daarvoor ga ik met een aannemer in zee. Als de bouw begint zal ik wel twee, drie dagen per week op de bouwplaats aanwezig zijn.” Voor zijn bedrijf heeft dat gevolgen. Zo moet hij in de periode dat zijn huis wordt gebouwd extra personeel inzetten. “Eerst had ik met mijn dochter afgesproken dat zij in die tijd de leiding van het bedrijf zou overnemen. Uiteindelijk ging dat niet door. Ze doet deze maand examen vwo. We hebben het volste vertrouwen dat ze daar goed doorheen zal rollen, maar we willen haar niet nog meer stress bezorgen.” Voor de bouw van het huis heeft dat wel gevolgen. De oplevering die oorspronkelijk gepland was in december, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Ik vind dat niet erg. December hadden we toch niet gehaald. Het aanvragen van alle vergunningen kost meer tijd dan we hadden verwacht.” Ondanks alle enthousiasme waarmee de zelfbouwer aan de slag is gegaan heeft hij niet uitsluitend prettige herinneringen aan de woningen die hij in verleden bouwde. Tijdens de bouw van zijn eerste huis ging de aannemer failliet. “Ik had destijds een slordige 25.000 gulden schade. Daar heb ik van geleerd. Sindsdien heb ik alle touwtjes zelf in handen gehouden. De tweede keer dat ik een huis liet bouwen ging het dan ook allemaal goed. Een mooi huis, waar ik met tranen in mijn hart afscheid van neem. Het is te groot voor ons gezin en daarom zijn we aan dit nieuwe avontuur begonnen.” “Maar ook al is het jammer om mijn oude woning vaarwel te zeggen, voor mijn toekomstige huis heb ik alleen maar gunstige verwachtingen.” In de Apeldoornse wijk Het Plateau mogen particulieren naar eigen inzicht en met een minimum aan regels hun droomhuis bouwen. Aan de hand van interviews met betrokkenen volgt Cobouw de ontwikkelingen in dit bijzondere woongebied. De eerste twee afleveringen in deze reeks stonden op 11 februari en 20 maart in Cobouw. ‘Kennis uit verleden komt nu goed van pas’

Reageer op dit artikel