nieuws

Wederzijds wantrouwen werpt vrijwel onneembare barrière op

bouwbreed

groenekan ­ Wie de illusie koesterde dat herstel van vertrouwen tussen opdrachtgevers en bouwsector een fluitje van een cent zou zijn, weet na het Cobouw­congres van donderdag beter. Wederzijds wantrouwen en zelfs boosheid werpen een welhaast onneembare barrière op. Het wordt hoog tijd voor een zware commissie à la Rethinking Construction. analyse

Kom eerst maar eens met een toekomstvisie, dan kijken we wel verder. Dat was de boodschap die topambtenaar van Rijkswaterstaat Martin Beljaars voor zijn gehoor had. Want zoals vroeger in ons polderland alles in goed overleg paritair werd geregeld, is er nu even niet meer bij.

Het was voor veel van zijn toehoorders een redelijk koude douche. Ze hadden gerekend op een uitgestoken hand, maar werden geconfronteerd met een vuist. Het wantrouwen bij Rijkswaterstaat blijkt zo groot dat Beljaars niet schroomde de bouw weer eens over één kam te scheren en af te schilderen als boeven en oplichters.

Omgekeerd begint de bouw behoorlijk boos te worden. Het AVBB werkt toch keihard aan integriteit. De gedragscode ligt er ondanks tegensputteren vanuit de bouw. De grote bedrijven hebben allemaal op een of andere manier integriteit ingebed in het bedrijfsbeleid.

Het is voor het Rijk onvoldoende. Papier is geduldig, eerst zien dat het ook tussen de oren komt, is kort door de bocht de redenering.

De boosheid binnen de bouw neemt toe, als op vragen wat de opdrachtgevers dan willen, het antwoord volgt dat de bouw dat zelf maar moet uitzoeken. “Eerst een toekomstvisie”, zoals Beljaars zei. Daarna wil Rijkswaterstaat wel helpen, voegde hij er tijdens de discussie aan toe.

De bouw vindt dat teleurstellend. Liefst zou de bedrijfstak zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten. Zo langzamerhand zelfs met de houding, “dicteert u maar”. Als er maar iets gebeurt, want op deze manier wordt het niet leuk meer.

Doorbraak

Ook om via andere kanalen, specifieker; het PSIB­programma (Project­ en SysteemInnovatie in de Bouw), te proberen een doorbraak in de verhoudingen te krijgen, lukken maar niet. Vanuit de bouw is topgeschut ingezet in het bestuur in de personen van AVBB­voorzitter Elco Brinkman en Volker­Wessels kopstuk Herman Hazewinkel.

Op de vraag of Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst ook in het bestuur zitting willen nemen, klinkt echter een luid neen. En dat terwijl beide Rijksdiensten eerder op enkele A­4tjes lieten weten het PSIB een goed initiatief te vinden en zich er ook inhoudelijk in te kunnen vinden. Opnieuw een koude douche.

Een absoluut heikel punt voor de bouw is dat het Rijk van zins is de nieuwe aanbestedingsregels eenzijdig te maken. Den Haag moet niet de fout maken de wereld vanuit de studeerkamer te willen uittekenen. Wetten en regels moeten hanteerbaar en werkbaar zijn. Ze moeten ook goed kunnen worden nageleefd”, zei vice­voorzitter van de AVBB Ton Nelissen daar donderdag over. Het moge duidelijk zijn dat als het zo doorgaat de normalisatie van de verhoudingen tussen overheidsopdrachtgevers en de bouw nog ver weg is.

Dat zo zijnde zal het de politiek moeten zijn die het voortouw neemt. In Engeland, waar een aantal jaren geleden de bouw eveneens om overigens andere redenen danig in het slop zat, heeft een deputy minister dat gedaan. Het was de opmaat naar Rethinking Construction. De Nederlandse bouw heeft een dergelijk initiatief nu ook nodig. De sector is er ook economisch gezien belangrijk genoeg voor.

Reageer op dit artikel