nieuws

Verzakte balkons in Schagen ondersteund door steunkolom

bouwbreed

schagen ­ De zes balkons van appartementencomplex De Bronchorst in Schagen krijgen extra ondersteuning in de vorm van een steunkolom. De hoeken van de balkons zijn ongeveer twee centimeter naar beneden gezakt. Constructeur Jan Verhoef, directeur van WFO Adviesbureau in Wervershoof, benadrukt dat het om een geheel andere constructie gaat dan bij de balkons in Maastricht.

“De wapening van de betonnen vloer van het balkon loopt door in de aangrenzende vloer van het appartement. De vloer is goed ingepakt met isolatie en alleen aan de buitenkant van het balkon is sprake van een koudebrug­onderbreking, legt Verhoef uit. Volgens hem zit de fout in Schagen in de uitkraging die minder groot had moeten zijn dan hij nu is. “Daarnaast waren er meerder partijen betrokken bij de bouw van de balkons wat tot communicatiefouten kan hebben geleid.”

Er wordt nu een steunkolom ontwikkeld die ervoor zorgt dat balkons niet verder verzakken. “We hebben nu tijdelijk een stempelconstructie onder de balkons gezet.”

Fundering

Later wordt de steunkolom met een diameter van acht centimeter ter ondersteuning onder de balkons geplaatst. De onderste kolom steunt af op de fundering van de begane grond.” De balkons zijn ongeveer acht vierkante meter groot. Ze hebben volgens Verhoef een draagkracht van 250 kilo per vierkante meter bovenop het eigen gewicht van ongeveer 700 kilo per vierkante meter.

Reageer op dit artikel