nieuws

‘Veiligheid op de bouw ook zaak van werknemer’

bouwbreed Premium

den haag ­ “Nog altijd gebeuren er onevenredig veel ongelukken op de bouwplaatsen. Niet alleen in Nederland, maar overal in Europa is het risico op een bedrijfsongeval met ernstig letsel in de bouw vele malen groter dan in andere bedrijfstakken.”

M. Rutte, demissionair staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid, duwt onwennig tegen zijn veiligheidshelm. Aan hem de taak op de 22ste etage van een kantoorpand in aanbouw, de Europese campagne te openen die aannemers en bouwvakkers de weg moet wijzen naar veiliger bouwplaatsen.

Komende zomer worden in alle EU­landen regelmatig inspecties uitgevoerd op bouwplaatsen. Daarnaast krijgen zowel bouwvakkers als aannemers voorlichting over veilig werken. Dat gebeurt via een informatiemap en posters waarmee bouwvakkers met de slogan ‘Voorkom Valgevaar’ worden gemaand zich in acht te nemen.

Want werken in de bouw is gevaarlijk. Levensgevaarlijk zelfs. Gemiddeld gebeuren per jaar 25.000 ongevallen waarvan er 600 ernstig zijn. In 2001, zo zegt J. Laemers bedrijfstakdirecteur bouw van de Arbeidsinspectie, kwamen 25 bouwvakkers om het leven.

Vallen

“Zestig procent van al die ongevallen wordt veroorzaakt door vallen”, constateert Rutte. “Als gevolg van ondeugdelijk materiaal, slecht schoeisel, door onoplettendheid, gebrekkige voorzieningen, overmoed, gehaastheid door tijdsdruk, slechte omstandigheden en ga zo maar door.”

Het schort vooral bij de middelgrote en kleine bedrijven. “Die kunnen dan ook rekenen op een bezoek van de arbeidsinspecteurs.”

Zij weten ook de grote aannemers te vinden, haast hij zich te zeggen. De bouwplaats waar hij het spits van de campagne afbijt, er werken tussen de twee­ en driehonderd bouwvakkers, zal direct na zijn toespraak worden geïnspecteerd. Rutte legt de schuld van de vele bouwongevallen niet uitsluitend bij de werkgevers. Hij wijst er op dat bouwvakkers veel kunnen doen om hun veiligheid te verbeteren.

“De bouw heeft het imago van stoere mannen en vrouwen die nog al eens onnodige risico’s nemen. Die instelling moet anders. Meer aandacht en bewustwording. Spreek elkaar aan op gevaren.”

G. Wildeman van het Christelijk Nationaal Vakverbond onderschrijft dat. “Op de bouw heb je vier keer meer kans op een ernstig ongeval dan in een andere bedrijfstak. Het ontbreken van leuningen of het werken zonder vallijnen zijn daarvan vaak de oorzaak. Het is zowel de verantwoordelijkheid van werkgevers als werknemers om daar wat aan te doen.”

Reageer op dit artikel