nieuws

VEB beoordeelt bod op Volker Wessels als veel te laag

bouwbreed

den haag ­ De Vereniging van Effectenbezitters beoordeelt het bod van de familie Wessels op Volker Wessels als veel te laag. Het bod van 21 euro lijkt fraai, schrijft VEB­directeur P. de Vries. Het houdt een premie in van 74,4 procent boven de koers van 13 maart. “De vergelijkingsbasis was overigens wel mager, want 13 maart 2003 bereikte de markt het dieptepunt. Nadere analyse tempert het enthousiasme”, aldus De Vries.

Ze denkt er dan ook hard over om beleggers ­ die bij een geslaagde overname het bod te laag vinden ­ bij te staan in hun verzet tegen de geboden prijs. Hij rekent voor dat een prijs van 19,65 euro, de geboden prijs minus het dividend van 1,35 euro, een koers­winstverhouding oplevert van 5,7. De afgelopen jaren lag die regelmatig tussen de 8 en 12, hetgeen een bod tussen 27 en 40 euro zou rechtvaardigen.

Schatting

Vervolgens wijst De Vries erop dat de intrinsieke waarde, het eigen vermogen per aandeel, ultimo 2002 19,67 euro bedroeg. Maar, zo meent hij, de materiële vaste activa zijn meer waard dan in de balans staat. Over de duim gerekend komt hij op een meerwaarde van 116,5 miljoen, 3,50 per aandeel. Daarnaast is er sinds 11 maart sprake geweest van enig koersherstel. Zo zijn de aandelen BAM en Heijmans 40 respectievelijk 24 procent gestegen, waardoor ze beide boven de slotstand van 2002 staan. Het bod van Wessels ligt daar ex­dividend iets onder. De VEB geeft geen beleggingsadviezen, laat De Vries weten, dus de aandeelhouders moeten zelf weten wat ze doen, verkopen of houden. Mochten ze tot het laatste besluiten, omdat ze de prijs te laag vinden en het dividendrendement momenteel wel lekker, dan overweegt de VEB ze in hun verzet te helpen.

Reageer op dit artikel