nieuws

Technische universiteiten bundelen opleiding

bouwbreed

delft ­ De technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven bundelen hun opleidingen. Wie bijvoorbeeld Bouwkunde studeert in Delft kan in de toekomst zonder enig probleem overstappen naar de TU Twente of de TU Eindhoven.

Niet alleen wordt het mogelijk om binnen een studierichting van universiteit te wisselen. Ook kunnen studenten bij een andere TU zonder moeilijke procedures een extra vak volgen. Dat is een uitkomst omdat niet alle universiteiten precies dezelfde vakken aanbieden.

In principe moeten bovendien mensen die een bacheloropleiding hebben afgerond zonder problemen kunnen overstappen naar een masteropleiding van een andere faculteit. Daar tekenen de universiteiten bij aan dat veelal aanvullende cursussen noodzakelijk zijn.

Nu komt het vaak voor dat studenten halverwege hun opleiding tot de ontdekking komen dat ze toch liever iets anders willen doen. In die gevallen kunnen ze in het nieuwe systeem eenvoudig aanvullende vakken volgen, zodat ze na afloop van hun bachelorstudie kunnen overstappen naar een masteropleiding van hun keuze.

Graduate school

De samenwerkingsplannen zijn gesmeed door de collegevoorzitters van de betrokken universiteiten onder leiding van L. Hermans, de voormalige minister van onderwijs. “De masters in Twente, Eindhoven en Delft die veel op elkaar lijken, worden samengevoegd tot een master, met aan elke TU specifieke specialisaties”, aldus Hermans in Delta, het weekblad van de Technische Unuversiteit Delft.

De kosten van het project zijn niet exact bekend, maar naar verwachting lopen die in de tientallen miljoenen euro’s. De universiteiten willen de kosten verhalen op het ministerie van Onderwijs. “Het is niet onwaarschijnlijk dat het nieuwe kabinet budgetten vrijmaakt om te investeren in onderzoek”, meent Hermans. “Ons plan speelt hier in feite op in want als ex­minister weet ik dat de politiek niet graag investeert zonder concrete plannen voor de besteding van het geld.”

Om de samenwerking gestalte te geven wordt een gezamenlijke ‘graduate school’ opgericht. Begin volgend jaar verwachten de initiatiefnemers een totaalplan. In het studiejaar 2004­2005 moet de nieuwe organisatie beginnen. De universiteiten verwachten door de krachtenbundeling meer studenten aan te trekken. Daarnaast nemen ze gezamenlijk maatregelen om te voorkomen dat studenten tijdens hun studie afhaken.

Nadelen

Aan de plannen zijn ook nadelen verbonden. Zo is het niet uitgesloten dat sommige wetenschappelijke groepen moeten verhuizen naar een andere universiteit of misschien zelfs helemaal worden opgeheven.

De plannen betekenen niet dat de betrokken universiteiten fuseren. Elke TU houdt haar eigen bestuur en eigen karakter. “Stilzitten is geen optie”, aldus Hermans in Delta. “Als de TU’s de krachten niet bundelen en keuzes maken, dan doet de natuur dat straks: de internationale concurrentie. En dat zou een heel koude sanering worden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels