nieuws

Stopaq beschermt leidingen tegen roest

bouwbreed

rotterdam ­ Alleen tegen alcohol is Stopaq niet bestand. Iets anders heeft volgens Kleiss & Co geen invloed op deze nieuwe coating op basis van koolstof. Leidingen die ermee zijn bekleed kunnen niet roesten, garandeert de Zwijndrechtse leverancier. De reden dat bijvoorbeeld Shell het Amerikaanse materiaal voorschrijft.

Stopaq wordt synoniem voor bekledingen, vindt Kleiss & Co. Het materiaal beschermt meer dan afdoende het staal van bijvoorbeeld leidingen omdat het elke oneffenheid in het oppervlak volledig opvult. Op die manier verdrijft de coating water dat roest kan veroorzaken; ook uit microscopisch kleine ribbels en putten. Eenmaal aangebracht laat het geen water(damp) en zuurstof door en is het alleen nog maar met alcohol te verwijderen.

De fabrikant levert het materiaal onder meer in de vorm van een band. Deze variant blijft in elk geval 35 jaar pasteus en weerstaat temperaturen van min 60 tot plus 50 graden Celsius. Het aanbrengen vergt geen voorbereiding. Het materiaal is zelfvulcaniserend en hecht ook op oude coatings. De band kan met een overlap van 10 procent los uit de hand worden afgerold. Daarna voldoet het materiaal meteen aan de specificaties. Er hoeft geen wapening omheen; bij een mechanische beschadiging vloeien de moleculen weer naar elkaar toe.

Pasta

De leverancier biedt Stopaq ook als losse pasta aan. De ene variant weert corrosie van ondergrondse constructies als leidingen, afsluiters, verdeelstukken en tanks; de andere is bedoeld voor gebruik boven de grond en voor flenzen van hete leidingen. Afgeschraapte resten kunnen weer opnieuw worden gebruikt. De materialen zijn internationaal gecertificeerd volgens KIWA BRL K911/01.

Polyester

Onder de noemer Fibertec levert Kleiss & Co corrosiewerende glasvezelversterkte polyester. Het materiaal komt op rol en bestaat uit één component dat onder invloed van ultraviolet licht uithardt. Zo wordt het uitermate hard en mechanisch sterk en krijgt het isolerende eigenschappen. Het laat geen waterdamp en zuurstof door, is zelfdovend en heeft een zeer hoge chemische resistentie.

Fibertec bestaat uit twee membranen of topfolies waartussen harsen, vulstoffen en glasvezels zitten. De uithardingstijd bedraagt minimaal tien minuten.

Het materiaal komt in drie varianten en geeft bijvoorbeeld geïsoleerde leidingen mechanische bescherming. Het kan onder meer ook de krimpmanchet bij horizontale boringen vervangen en tegen betonrot beschermen.

Reageer op dit artikel