nieuws

Start raadsenquête omstreden Omniworld

bouwbreed

almere ­ De raadsenquête in Almere voor het bestuurlijke proces rond sportcentrum Omniworld begint op 28 mei.

Het besluit de handelwijze van verschillende partijen zoals de gemeente, het college van burgemeester en wethouders, de directie en Raad van Commissarissen van het inmiddels opgeheven NV Omniworld te onderzoeken, is in oktober vorig jaar reeds genomen.

De enquêtecommissie neemt ook de relatie van deze partijen met Ballast Nedam, Hollandse Beton Groep Vastgoed en Oranjewoud (samenwerkend onder de naam Almada) onder de loep. De commissie staat onder voorzitterschap van GroenLinks­fractievoorzitter R. Pet.

Nog voordat de beslissing viel over het wel of niet bouwen van een stadion, om betaald voetbal in Almere mogelijk te maken, was er al veel geld in het project gestopt. Zo kreeg bijvoorbeeld Ballast Nedam als deelnemer in Almada 1,5 miljoen euro aan gemaakte ontwikkelingskosten.

Eenzelfde bedrag kreeg het bedrijf toen de gemeente de samenwerking binnen Almada beëindigde om zelf de ontwikkeling op te pakken. Daarvoor werd overigens de NV Omniworld opgericht, met de gemeente als enige aandeelhouder. Langdurige onderhandelingen met het Sociaal Fonds Bouwnijverheid over een investeringsbijdrage liepen op niets uit.

Tegenstander

Toen uiteindelijk na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 nieuwkomer Leefbaar Almere, grote tegenstander van een betaald voetbalstadion, de grootste partij werd en vervolgens de VVD uit het college wist te houden, waren de kansen op realisering van de bouwplannen uiterst gering geworden.

Zoals bekend wordt het stadion vanwege de financiële risico’s voorlopig niet gebouwd. Hiermee is ook de komst van betaald voetbal naar Almere voorlopig in de ijskast gezet.

“We onderzoeken de doelmatigheid van de financiële middelen, de rechtmatigheid van de bestedingen en we willen ervan leren voor een volgend ontwikkelingsproces”, zo verwoordde commissievoorzitter Pet eerder in Cobouw. Hij zei verder niet uit te sluiten dat de leden van de gemeenteraad zo enthousiast raakten over het sportcomplex dat ze te weinig kritisch waren. De openbare verhoren beginnen op 28 mei en worden vervolgd op 10, 11 en 25 juni.

Reageer op dit artikel