nieuws

Slordig werk reden voor louche imago

bouwbreed

groenekan ­ “Het is schandalig dat de bouw standaard zelden de afgesproken kwaliteit levert. Het is niet voor niets dat de sector daardoor een louche imago heeft”. Dat betoogde gisteren ir. M. Beljaars, directeur bouw, markt en grote projecten van Rijkswaterstaat, tijdens het Cobouw­aanbestedingscongres.

Rijkswaterstaat wil de huidige markt doorbreken door aannemers die foutloos werk afleveren voor te trekken. Niet alleen de laagste prijs, maar ook geleverde prestaties gaan een rol spelen bij de gunning van projecten.

Daarnaast ontkomt de sector niet aan een letterlijke afrekening met de bouwfraude. Volgens Beljaars moet de bouw inzicht geven in de schimmige discussie over het “verdwenen geld”. Ten aanzien van de aanbesteding meent hij dat het hoog tijd is dat de aannemerij met een geloofwaardige analyse komt over de 8,8 procent, die ze zouden hebben overgehouden aan vooroverleg en prijsafspraken.

“Is het in winst gaan zitten? Of in financiering van overcapaciteit, dan wel in een inefficiënte werkwijze of een combinatie van deze drie. Pas als dit inzicht bestaat, kun je echt afrekenen met het bezoedelde verleden”, aldus Beljaars.

Anders zal de discussie daarover de bouw nog jaren blijven achtervolgen en zal er geen sprake zijn van een volledig herstel van vertrouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, voorspelde de topambtenaar van Rijkswaterstaat.

Deze stelling leverde hem forse kritiek op van onder meer AVBB­vice­voorzitter A. Nelissen die juist vindt dat de overheid moet stoppen om de bouw als criminele sector af te schilderen.

Schandalig

Beljaars noemt het “schandalig” dat aannemers standaard huizen opleveren met meer dan vijftig gebreken. “Net zoals het schandalig is dat al die RWS­medewerkers, dag in dag uit in al die keten in ons land bezig zijn om de bestelde kwaliteit boven water te tillen. Bang dat er, als ze even niet opletten, dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen.” De oplossing voor de toekomst is volgens Beljaars heel simpel: Aannemers gaan in het vervolg in één keer goed presteren. In zijn visie leidt zo’n doelstelling tot tevreden opdrachtgevers, betere rendementen en lagere projectkosten. Bovendien is dat goed voor de innovatiegraad en aantrekkelijkheid van de sector. Hij waagt zich niet aan voorspellingen over hoeveel tijd nodig is om de nieuwe marktordening door te voeren.

Rijkswaterstaat is alvast van plan de noodzakelijke cultuuromslag in de bouw te stimuleren door geleverde prestaties mee te laten wegen bij aanbestedingen. Niet de laagste prijs is maatgevend bij gunningen, maar wie in het verleden heeft bewezen goed werk te leveren, maakt met een hogere inschrijfprijs nog steeds kans op gunning. Wie nagenoeg foutloos werk afgeleverd, heeft een streepje voor.

Reageer op dit artikel