nieuws

Rijksrecherche onder vuur in Tweede Kamer

bouwbreed

den haag ­ De Tweede Kamer heeft grote kritiek op het functioneren van de Rijksrecherche. De organisatie treedt te weinig op tegen ambtenaren die zich lieten smeren en fêteren door de bouw.

GroenLinks­kamerlid Duyvendak pleitte daarom voor een heropening van het debat over de bouwfraude. PvdA, LPF en D66 stonden pal achter hem. Naast de Tweede Kamer laken de provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat de traagheid van het onderzoek naar mogelijk corrupte ambtenaren. Zij hebben hierover geklaagd bij J. de Wijkerslooth, de baas van het Openbaar Ministerie (OM) die verantwoordelijk is voor de rijksrecherche. Duyvendak vindt tevens dat het kabinet nog te weinig doet om het kartel in de bouw te doorbreken. CDA’er Atsma en VVD’er Mosterd zijn niet voor heropening. De eerste vroeg Duyvendak waarom hij een derde termijn wil, aangezien de genoemde onderwerpen niet direct verband hielden met de moties. Duyvendak zei daarop zelf een motie te overwegen over het functioneren van de Rijksrecherche. De GroenLinks’er noemde ook de televisie­uitzending van Zembla van afgelopen vrijdag over de fraude rond de Betuwelijn en noemde het ‘hoogst onbevredigend’ dat dit project geen onderdeel uitmaakt van het justitieonderzoek. In totaal worden twaalf ambtenaren verdacht van corruptie. Het onderzoek naar de bouwfraude concentreert zich op acht bouwprojecten. Rechtspersonen en natuurlijke personen worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrift, overtreding van de (oude) Wet economische mededinging, belastingfraude en omkoping van ambtenaren. De resultaten worden over een maand verwacht. Half juni is het vervolg van het debat over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid tussen de kamer en de regering. Dan zal minister Donner (justitie) moeten uitleggen waarom hij prioriteit geeft aan bolletjesslikkers boven corrupte ambtenaren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels