nieuws

Rijksmuseum gesloten voor publiek en personeel na aantreffen asbest

bouwbreed

amsterdam ­ Het Rijksmuseum in Amsterdam is sinds dinsdag gesloten omdat er asbest is aangetroffen. Dat heeft de directie van het museum in overleg met de Arbeidsinspectie besloten. Het museum gaat onderzoeken of het asbest invloed heeft gehad op de gezondheid van medewerkers, zei een woordvoerder.

In delen van het gebouw is asbest ontdekt tijdens een onderzoek van de Rijksgebouwendienst. Dat had plaats in het kader van de komende renovatie en restauratie van het Rijksmuseum. Die operatie, die circa 200 miljoen euro kost, begint eind dit jaar en duurt tot midden 2008.

Volgens de directie is het risico van de aanwezigheid van asbest voor het publiek dat het museum heeft bezocht “absoluut verwaarloosbaar”. Voor het personeel geldt dat niet, erkende de zegsman. “Er zijn medewerkers die twintig jaar in het museum hebben gewerkt. Ze zijn langer blootgesteld aan het asbest”, zei hij. Onderzoek moet uitwijzen in welke mate dat is gebeurd. Onder het personeel is volgens de woordvoerder geen onrust ontstaan, al waren er wel veel vragen.

Uit voorzorg heeft de museumdirectie besloten het pand tijdelijk voor personeel en publiek te sluiten. Hoe lang dat gaat duren, is nog niet bekend. Verder onderzoek moet uitwijzen welke delen van het gebouw het precies betreft en om welke vorm van asbest het gaat.

Asbestinventarisatie

De directie wist dat er asbest in het museum zat, zei een woordvoerder. Maar dat vormde volgens hem geen probleem zolang er niet wordt gesloopt. Omdat dat later dit jaar wel gaat gebeuren, was een zogeheten asbestinventarisatie nodig.

Over de gevolgen van de tijdelijke sluiting kon de woordvoerder nog weinig zeggen. Volgens hem trekt het museum dagelijks tussen de 2000 en 3000 bezoekers. Mensen die dinsdag voor een dichte deur komen te staan, kunnen op borden lezen waarom het museum gesloten is. Ook zullen er medewerkers klaarstaan om hen te informeren. De woordvoerder verwacht dat de meeste Nederlanders wel op de hoogte zullen zijn van de sluiting.

Voor ongeveer 150 van de ruim 400 medewerkers van het museum is het niet mogelijk om te werken. Het gaat om honderd bewakers en vijftig conservatoren, zei de woordvoerder. Dinsdagmiddag om 13.00 uur is er opnieuw een informatiebijeenkomst voor het personeel.

Voor zover bekend heeft de sluiting geen invloed op de geplande renovatie, aldus de zegsman. Het monumentale museum is een ontwerp van architect Pierre Cuypers uit 1885. Tijdens de renovatie is het grootste deel van het museum gesloten. Het museum wijkt vanaf 2005 onder meer uit naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam. (anp)

Reageer op dit artikel