nieuws

‘Restauratie kasteel is ideaal voor leerlingen’

bouwbreed Premium

deventer ­ Drie leerlingmetselaars restaureren de kademuren van de slotgracht van Huize de Voorst in Eefde. “Dit is een ideaal project voor leerlingen”, zegt Hans Terhaar, directeur van samenwerkingsverband BouwBasic in Deventer en werkgever van de jongens.

Langs een steile ladder dalen de jongens af in de leeggepompte gracht van het zeventiende eeuwse kasteel. Daar vangt Ben Wolbrink, hun leermeester, ze op.

“Kijk”, wijst hij naar de plek waar de kade een bocht maakt. “We zijn begonnen met het ronde gedeelte van de muur. Het moeilijkste onderdeel. Die jongens zijn dus meteen voor de leeuwen gegooid.” Het drietal gaat ijverig aan de slag. ‘Voor de leeuwen? Nou en?’, lijken ze te denken.

Praktijk

De leerlingmetselaars zijn in dienst van BouwBasic, een leerbedrijf dat zo’n 140 aankomende metselaars en timmerlieden in dienst heeft. De jongens worden gedetacheerd bij aannemers die bij BouwBasic zijn aangesloten en leren zo in de praktijk een vak. Relatief vaak komen zij terecht op restauratieprojecten en dat blijkt een groot succes.

“In deze regio zijn veel bouwplaatsen zoals Huize de Voorst”, vertelt Ter Haar. “Die zijn erg geschikt voor leerlingen. Er worden technieken gebruikt die je niet meer overal tegenkomt. En voor veel van onze jongens is dat een ideale situatie. Nog los van de mooie omgeving waarin ze aan de slag gaan. Natuurlijk hebben we ook leerlingbouwplaatsen in de nieuwbouwsfeer. Daarover zijn goede afspraken gemaakt tussen de gemeente en de aannemers die hier bouwen.”

Ondertussen geeft leermeester Wolbrink aanwijzingen over het herstel van de kademuren. Met een hamer tikt hij tegen de bakstenen. Aan het geluid kan hij horen welke in orde zijn en welke moeten worden vervangen. “De meeste bakstenen zijn nog goed. Moet je je voorstellen: die dingen zitten hier al honderden jaren en er mankeert nog niks aan.”

Hij loopt naar een groot rond gat in de kademuur. “Een oude waterafvoer. Hij kwam tevoorschijn toen de jongens aan het werk kwamen. Zoiets vinden ze echt hartstikke leuk. Ze zijn er twintig minuten mee bezig geweest om hem leeg te maken. Een van hen heeft er zelfs zijn hoofd helemaal in gestoken om te kijken of er iets bijzonders in zat.” En dat zat er. Uit het gat kwam een aardewerk potje tevoorschijn. “Vonden ze prachtig. Betere reclame voor ons vak kan ik me bijna niet voorstellen.”

Tevreden

Wolbrink, werkzaam bij het gespecialiseerde restauratiebedrijf Hulshof, is erg te spreken over de leerlingen. “Ze zijn enthousiast en ze leren veel. Een van die knapen vindt het restaurievak zo leuk dat hij er beslist in verder wil. Zo mag ik dat graag zien. Die jongen gaat straks zijn kennis overdragen op iemand anders. Precies zoals ik nu doe.”

Dat geldt niet voor alle aankomende bouwvakkers, constateert BouwBasic­directeur Ter Haar. “Er zijn jongens bij die niks hebben met restauratiewerk. Die werken liever in de nieuwbouw. Daar is natuurlijk helemaal niks op tegen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat we voldoende vakmensen opleiden voor de bouw. En zoals we nu bezig zijn, lukt dat prima.” ‘Ons doel is genoeg vakmensen opleiden’

Reageer op dit artikel