nieuws

Rendement vastgoed daalt procentpunt

bouwbreed

Rendement vastgoed daalt procentpunt

den haag ­ Het totaalrendement van vastgoed op jaarbasis daalde van 8,5 procent in het vierde kwartaal vorig jaar tot 7,4 procent in het eerste kwrataal van dit jaar. Winkelbeleggingen blijken nog het meest lucratief met een rendement van 9,9 procent. De rendementen voor woning­ en kantorenbeleggingen zijn gedaald naar 6,6 respectievelijk 6,2 procent. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de vastgoedindex van de Raad van Onroerende Zaken. De kwartaalcijfers worden gemaakt op basis van een steekproef uit de index en geven daarmee een schatting van de werkelijke marktbewegingen.

Volgens de ROZ­cijfers blijven de huurinkomsten en daarmee het directe rendement redelijk stabiel dankzij de doorlopende huurcontracten. Het probleem is de waardegroei van het vastgoed die vaak schommelingen vertoont in onzekere marktomstandigheden. Winkels vertoonden nog een lichte waardestijging van 1 procent. Kantoren daalden 0,8 procent in waarde en woningen en bedrijfsgebouwen stegen marginaal.

De markthuurgroei is licht negatief voor kantoren (­1 procent) en positief voor winkels (1,8 procent). Markthuurgroei voor de exploitatieportefeuille daalde 0,5 procentpunt naar 1,8 procent.

Reageer op dit artikel