nieuws

Reinigingsdienst blij met stalen ondergrondse container

bouwbreed

winterswijk ­ Een echte noviteit toonde Grijsen Park & Straatdesign op de vakbeurs Ecotech in de Amsterdamse RAI. Nog maar twee weken oud was de stalen vervanger van de kunststof rolcontainer.

Met de ondergrondse afvalopslag OMZ presenteerde het bedrijf uit Winterswijk een iets oudere nouveauté. Grijsen verwacht een aanmerkelijke markt voor de plaatstalen rolcontainer. Die heeft een inhoud van 120 liter en wordt bijvoorbeeld in openbare afvalbakken geplaatst. Tot nog toe staan daar kunststof varianten in. Daar blijft echter weinig van over wanneer vandalen de inhoud in brand zetten. En het opruimen van zo’n verkoolde massa bezorgt de reinigingsdiensten flink wat werk. De stalen rolcontainer is met behulp van popnagels gemonteerd waardoor de constructiekosten laag blijven.

Ondergronds

De OMZ is een ondergrondse afvalopslag die met een veeg­ of zuigwagen wordt leeggehaald. Het deel dat boven de grond uitsteekt ziet eruit als een ‘gewone’ straatafvalbak. Onder de grond zit een bak uit thermisch verzinkte staalplaat of uit beton. Deze bak wordt gevuld via een opstaande buis die tot de inwerpopening van de afvalbak reikt. De buis meet een doorsnede 280 van millimeter die de afvalbak zelfdovend maakt. De bak heeft een totale inhoud van 500 liter.

Het personeel bereikt de ondergrondse container door een putdeksel naast de afvalbak te openen. Een deur in de bovengrondse bak houdt de losse binnenkoker bereikbaar voor onderhoud. De inwerpopening is zodanig geconstrueerd dat er geen kapotgewaaide paraplu door kan waardoor de zuigwagen de container niet kan leeghalen.

Als optie monteert Grijsen een pen in het midden van de inwerpopening zodat er geen vuilniszakken door kunnen. Afhankelijk van de uitvoering kost de OMZ 1500 tot 2000 euro. Amsterdam Oud­Zuid liet drie systemen op proef plaatsen, evenals de gemeente Leiden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels