nieuws

Rechter legt bouw pand in centrum Groningen stil

bouwbreed

groningen ­ De rechter heeft de bouw van een pand in het centrum van Groningen stilgelegd. Het pand zou worden omgebouwd tot een appartementencomplex.

Eigenaar W. van Smeden, die ten tijde van de uitspraak van de rechtbank in het buitenland verbleef, gaat in beroep tegen de voorlopige voorziening. Het bedrijf PSW Bouw, het voormalige De Graaf Afbouw, moet in afwachting van dat besluit de werkzaamheden staken.

Volgens de rechtbank heeft de gemeente Groningen zich niet aan de regels gehouden bij het afgeven van de bouwvergunning. Bovendien zou te weinig rekening zijn gehouden met een eerder door Monumentenzorg uitgebracht rapport, waarin wordt gewaarschuwd voor schade aan de omliggende Rijksmonumenten. Van Smeden, die eerst de officiële tekst van de voorlopige voorziening wil bestuderen, wil geen nieuw bouwplan indienen. “Ik denk dat we so wie so wel tegen de uitspraak in beroep gaan, maar ik wil eerst de precieze tekst van de rechtbank zien. Die verwacht ik pas later deze week.”

Volgens Van Smeden zou PSW Bouw in principe gewoon verder kunnen met het renovatiewerk, dat driekwart van de totale werkzaamheden beslaat. Daarop zou de bouwstop geen betrekking hebben. Zeker is dat de voorlopige voorziening als een volslagen verrassing kwam, want het pand stond al in de steigers en tijdens de zitting zou volgens omwonenden zelfs nog zijn geheid. Van Smeden: “Ik wacht even de juiste tekst van de voorlopige voorziening af. Daarna neem ik een definitieve beslissing.”

Reageer op dit artikel