nieuws

Raad wil informatie over Midreth­zusters

bouwbreed

utrecht ­ De gemeenteraad van Utrecht wil weten met welke zusteronderneming van Midreth precies zaken wordt gedaan bij het reddingsplan van FC Utrecht. De Domstad leent 25 miljoen euro aan een bedrijf van directeur J. Leliveld van de Mijdrechtse bouwer. Met het geld wordt stadion Galgenwaard gekocht van de noodlijdende voetbalclub.

Naast helderheid over de financiële verantwoordelijkheden bij de ondernemingen van Leliveld, willen de lokale politici ook zeker weten dat er voldoende onderpand is voor de lening. Net als bij de koop van een huis is dat het stadion zelf. Daarnaast dienen volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht ook nog door Midreth te bouwen kantoren en woningen ter waarde van 10 miljoen euro als garantie voor de lening. Onderdeel van de transactie rond het thuishonk van FC Utrecht is de vestiging van een gokhal in het stadion en een bouwclaim van Midreth op Rijnenburg, een terrein aan de Oude Rijn dat pas in 2010 in ontwikkeling komt. De volksvertegenwoordigers willen ook voor dit onderdeel van de afspraken een financiële vertaling hebben. Woordvoerder M. van der Voort van Midreth laat weten dat het bedrijf voor de volledige dekking van de lening extra garanties gaat zoeken. Waar die vandaan komen en in welke vorm het kapitaal bij elkaar wordt gebracht, kan ze niet zeggen. Volgens een op verzoek van de oppositie in de gemeenteraad en coalitiepartij VVD opgesteld rapport, wordt de commerciële waarde van het stadion geschat op 16 tot 20 miljoen euro. Dat levert dus een maximaal gat op van 9 miljoen euro.

Handelsregister

De lening van 25 miljoen euro wordt verstrekt aan Memid Investment, dat volgens Van der Voort het geld gebruikt om via de eigen dochteronderneming Memid Galgenwaard het stadion te kopen. Maar uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat Memid Galgenwaard slechts via de persoon Leliveld bij Midreth is betrokken. Bouwbedrijf Midreth en Memid Investment zijn telgen van Beheermaatschappij Leliveld, dat volledig in het bezit is van de gelijknamige oud­doelman van FC Utrecht. In de maatschappij is ook Holland Experience ondergebracht, een horecabedrijf dat verschillende cafés en een bioscoopzaal aan het Waterlooplein in Amsterdam uitbaat. Memid Galgenwaard, waar Leliveld directielid is, maakt volgens de gegevens die bij de Kamer van Koophandel staan geregistreerd, geen onderdeel uit van de bedrijvenfamilie. Volgens het accountantskantoor Deloitte & Touche is driekwart van de aandelen van Memid Galgenwaard in het bezit van Memid Investment. Van het resterende belang blijft in het opgestelde rapport onduidelijk wie de eigenaar is. Deloitte & Touche deed voor de gemeenteraad onderzoek naar de financiële kluwen rond het stadion.

Reageer op dit artikel