nieuws

Project Mozes beschermt Venetië

bouwbreed Premium

venetië ­ De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft woensdag met het leggen van de eerste steen het startsein gegeven voor de bouw van project Mozes, een beweegbare hoogwaterkering die Venetië moet beschermen tegen hoogwater.

Het project omvat de aanleg van in totaal 78 beweegbare stalen panelen in drie toegangen van de Golf van Venetië naar het water van de lagune waarin Venetië is gebouwd. Bij extreem hoog water scharnieren de panelen omhoog en sluiten de openingen naar de zee af.

De panelen van 5 meter breed en 28 meter hoog, komen vol water op de zeebodem te liggen. Maar als de vloed een meter hoger komt dan normaal, wordt automatisch lucht in de panelen geperst. Het project moet in 2011 af zijn en kost 3 miljard euro. Venetië is in de afgelopen honderd jaar ongeveer 23 centimeter gezakt. Tegenwoordig staat de stad 200 dagen per jaar blank. Over de bescherming van de stad wordt al gediscussieerd sinds een recordhoge vloed in 1966 grote schade aanrichtte. Het nu begonnen project is al op hevige bezwaren gestuit.

Milieubeschermers vrezen dat het ecosysteem van het meer eronder zal lijden, terwijl het bedrijfsleven zich zorgen maakt over de gevolgen voor de scheepvaart.

Reageer op dit artikel