nieuws

Pleidooi voor terugkeer hoofdconstructeur

bouwbreed Premium

den haag ­ Naast de koudebrugonderbreking zou de stalen kolom wel eens de spelbreker kunnen zijn geweest bij de balkons in Maastricht, vreest R. Sagel van Bouw­ en Woningtoezicht Rotterdam. Hij vindt het hoog tijd voor de comeback van de hoofdconstructeur.

Sagel voert al jaren een kruistocht tegen het verdwijnen van de hoofdconstructeur van het bouwtoneel. Met de invoering van het Bouwbesluit in 1990 werd de eindverantwoordelijkheid voor de totale gebouwconstructie een privaatrechtelijke aangelegenheid. Met andere woorden: de opdrachtgever moest zelf de verantwoordelijkheden toedelen en er was niet meer per definitie één eindverantwoordelijke die de samenhang van een bouwwerk in de gaten hield. Voor de afdelingen bouw­ en woningtoezicht betekent deze regeling dat ze ook niet meer zo’n hoofdconstructeur kunnen eisen, ervoer Sagel en hij waarschuwt daar al jaren voor. “Kijk naar een kaartenhuis”, aldus de constructeur van Bouwtoezicht. “De speelkaarten zijn op zich prima bouwstenen, maar de knooppunten zijn erg zwak. De totale constructie mist samenhang”.

In dat verband sprak Sagel al eens publiekelijk over een tikkende tijdbom. Hij kent de feiten van appartementencomplex Patio Sevilla, waarvan vijf balkons bezweken, onvoldoende maar sluit niet uit dat hier zijn tijdbom is afgegaan. Hij heeft geruchten gehoord dat de opvangconstructie van de kolom tijdens de bouw zou zijn gewijzigd. Die kwam namelijk niet netjes uit boven de kelderwand waarop hij had moeten afsteunen en vervolgens zou er een extra stalen console zijn geplaatst waaraan de kolom op een of andere manier is bevestigd.

Als dat de gang van zaken is geweest, is het inderdaad de vraag welke constructeur daar goed naar heeft gekeken en of die de totale samenhang heeft bewaakt. Dat schetst precies de problematiek waar Sagel in de praktijk tegenaan loopt. Wanneer een medewerker van zijn afdeling vraagt wie de hoofdconstructeur is, werpt doorgaans degene die de gewichtsberekeningen maakte zich op. Als er vervolgens vragen ontstaan over bouwdelen die daaraan zijn bevestigd, gebeurt het niet zelden dat een uurtje later de constructeur van bijvoorbeeld de balkonleverancier boos aan de lijn hangt. Wat er aan zijn constructie mankeert, luidt steevast de vraag.

Dan weet Sagel genoeg: dat is weer zo’n bouwproject zonder hoofdconstructeur. Als het echt penibel wordt, bellen ze de opdrachtgever en maken hem duidelijk dat de vergunning in gevaar komt. Die tast dan doorgaans in de buidel en breidt de opdracht uit van de constructeur. Omdat ook constructeurs hun werk in concurrentie moeten verwerven, is er geen bureau dat uitsluitend complete klussen aanneemt, weet Sagel. “Dan prijzen ze zichzelf uit de markt.”

Dat er in het gebouwdossier van Patio Sevilla niets was te vinden over de balkonophanging, bevreemdt Sagel wel. De kolom kan de krachten volgens de Rotterdamse constructeur goed dragen. Hij krijgt per verdieping globaal de helft van de massa van het 11 ton zware balkon voor zijn rekening, net als de grootste van de twee Isokorven schuin aan de andere kant van de balkonplaat. Maar hoe werden de krachten van die kolom die vijf balkons draagt, overgebracht op de opvangconstructie? Sagel heeft bange vermoedens dat daar wel eens het probleem zou kunnen schuilen. Twijfels bij fundering van kolom rampflat Maastricht

Reageer op dit artikel