nieuws

Passen en meten voor het Nederlandse Watermuseum

bouwbreed

arnhem ­ Het was behoorlijk passen en meten. De topgevel van een van de monumentale panden in het Arnhemse park Sonsbeek is gisteren op zijn oude plek teruggetakeld. De gebouwen moesten tijdelijk het veld ruimen voor het graven van de kelder waarin het Nederlandse Watermuseum straks onderdak krijgt.

De panden, onderdeel van de historische Begijnemolen, staan op de lijst van Rijksmonumenten en dat betekent dat hun oorspronkelijke vorm behouden moet blijven. “Geen gemakkelijke klus”, stelt J.Huisman, uitvoerder bij de BAM NBM. “Omdat ze vroeger kalkmortel gebruikten hebben we hier te maken met een losse en kwetsbare constructie en daarom zit de gevel in een extra stevig frame.” Daarnaast kregen de bouwers te maken met een kwaad dat ook voor andere monumenten geldt. “Niets bij die panden is recht.”

Het vervangen van de bakstenen, die bij het afbreken van de gebouwen beschadigd raakten, bleek eveneens niet zo vanzelfsprekend. Huisman: “Het moesten stenen zijn die zoveel mogelijk op de originele bakstenen leken.”

Handvormsteen

Na lang zoeken kwam de uitvoerder uiteindelijk met een exemplaar dat voor de monumentencommissies voldeed. Deze handvormsteen wordt door steenbakkerij Van Randwijk in Heteren gemaakt.

Op de plaats van de gebouwen lag twee maanden geleden nog een zes meter diepe bouwput. De kelder is inmiddels voltooid en met betonplaten afgedekt. De panden zijn vlak voor het graven van de kelder afgebroken en werden elders op het terrein in stukken neergezet tussen hoge stalen palen. Nu de gevels zijn teruggeplaatst komt vervolgens de kap aan de beurt en gaat de renovatie van de gebouwen van start.

De bouw van het Watermuseum loopt goed op schema. Ondanks enkele onwerkbare dagen is er nauwelijks sprake geweest van vertraging. Verwacht wordt dat het gebouw in oktober wordt opgeleverd.

Reageer op dit artikel