nieuws

Oorzaak instorting ligt mogelijk aan kolommen

bouwbreed Premium

maastricht ­ De oplegging van de balkons van Patio Sevilla is een statisch bepaalde driepuntsoplegging zoals die al jaren wordt toegepast. Twee Isokorf elementen die alleen dwarskrachten opnemen hoeven dus geen verbazing te wekken. De kolom zou de boosdoener kunnen zijn.

Dit zegt A. Westra van Schöck de leverancier van de koudebrugelementen Isokorf. Een deel van de balkons van het wooncomplex is uitgevoerd als prefab element dat kant en klaar met Isokorf element op de bouwplaats is aangevoerd. Uit de gegevens van het dossier dat de gemeente Maastricht ter inzage heeft vrijgegeven blijkt dat het vanaf het begin de bedoeling was enkele balkons op één punt op te leggen op een stalen kolom. Westra is ervan overtuigd dat de driepuntsoplegging juist is geschematiseerd en berekend. Voor een balkon met aan één zijde een kolom en twee Isokorfverbindingen aan het gebouw wordt vanaf de kolom naar de verst gelegen Isokorf in de prefabvloer een extra versterking aan wapening gelegd. De kolom en die verbinding zijn dan de twee opleggingen die eigenlijk alleen verticale krachten hoeven opnemen. De andere verbinding dient voor het opnemen van naar boven of beneden gerichte krachten, om bijvoorbeeld dompen van het balkon tegen te gaan. De Isokorf elementen worden volgens Westra normalerwijs afgeleverd bij de gebruiker op pallets met elementen van 1 meter lengte, meestal in krimpfolie. In dit geval bij patio Sevilla heeft de fabrikant van de balkons ze in zijn product gestort. Het geheel is naar de bouwplaats getransporteerd. Daar is het op de juiste plek gesteld met de uiteinden van de Isokorf verbinding in de verdiepingsvloer. Normalerwijs wordt de gehele vloer dan pas door de aannemer gestort omdat er meer balkons aan de verdieping kunnen zitten.

Onnodig

Westra denkt dat het gebruik van Isokorf elementen niet nodig is geweest. Inderdaad zijn op foto’s van na het instorten uitgetrokken stekeinden te zien. Maar de verankeringslengte van de dwarskrachtelementen is voldoende . Ze voldoen aan de Nederlandse norm. Tevens voldoen ze volgens de internationale leverancier ook aan de zwaardere Duitse norm. Bovendien gelden de lengten voor beton met kwaliteit B25, terwijl de balkons in B40 zijn uitgevoerd. Dat is dus nog sterker. Westra zegt dat de oorzaak misschien moet worden gezocht bij de kolommen. Een zakking ligt niet voor de hand. Bij de statisch bepaalde oplegging heeft dat geen invloed. Maar de kolommen zijn wel over vijf verdiepingen doorgestapeld. Daar komen dus grote krachten in.

Reageer op dit artikel