nieuws

Onderzoek naar instorten balkons Maastricht stokt

bouwbreed Premium

maastricht ­ Het onderzoek dat Smeets Bouw laat doen naar de oorzaak van het instorten van balkons van Patio Villa in Maastricht loopt nog. Om het te kunnen afronden moet worden gewacht op vrijgeven van de inmiddels opgeruimde materialen. Resultaten, ook voorlopige, zijn daardoor nog niet bekend.

Berichten als zou bij de betreffende balkons geen ophangfout zijn gemaakt, noemt een woordvoerder van Smeets Bouw dan ook voorbarig. Het bouwbedrijf heeft professor Bijen, hoogleraar fundamentele en toegepaste materiaalkunde aan de Technische Universiteit Delft gevraagd na te gaan wat er precies fout is gegaan. De hoogleraar laat het onderzoek uitvoeren door adviesbureau Intron. dat zich onder meer richt op het gebruik van materialen in Sittard. Intron is momenteel bezig met het onderzoeken van een aantal hypothesen omtrent het instorten van de balkons.

Het onderzoek van het adviesbureau wacht echter op vrijgeven van de brokstukken. Deze zijn inmiddels wel geruimd en opgeslagen. Betrokkenen mogen ze bekijken, maar ze mogen geen monsters nemen om te laten onderzoeken. Het vrijgeven van de brokstukken is een zaak van justitie.

TNO heeft het eerste onderzoek ter plaatse gedaan in opdracht van de inspectie van het ministerie van VROM. Het Openbaar Ministerie zal de brokstukken naar verwachting pas vrijgeven als de resultaten van het onderzoek van TNO bekend zijn gemaakt. Dat kan volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie nog wel enige tijd duren.

Reageer op dit artikel