nieuws

Omzet Midreth flink gedaald

bouwbreed Premium

mijdrecht ­ De omzet van bouwbedrijf Midreth is het afgelopen jaar met ruim 14 procent gedaald naar 107 miljoen euro. Volgens de aanstaande eigenaar van het stadion Galgenwaard van FC Utrecht wordt de terugval onder andere veroorzaakt door het uitstel van de bouw van het nieuwe AZ­stadion waar de onderneming als hoofdaannemer optreedt.

Naast de werkzaamheden voor de Alkmaarse voetbalclub zijn ook andere projecten uitgesteld waaronder de bouw van een nieuw appartementencomplex bij Callantsoog. Vertraging van de bestemmingsplanprocedures zouden Midreth hierbij volgens woordvoerder M. van der Voort parten spelen. Met de naar verwachting tijdelijke omzetdaling valt Midreth terug naar het niveau van twee jaar geleden. Van de afgelopen zes jaar wist de allround bouwer, die zowel woningen en kantoren als sportcomplexen realiseert, in 1999 de sterkst groei neer te zetten. De omzet steeg toen met bijna 40 procent naar 100 miljoen euro.

De directie van het Mijdrechtse bedrijf rekent in 2003 met een verwachte omzet van 117 miljoen euro op een licht herstel. De orderportefeuille blijft ondertussen goed gevuld. Midreth heeft nog voor ongeveer 350 tot 400 miljoen aan opdrachten op de plank liggen.

Licentie

Voetbalclub AZ kampt met een tekort van 6,5 miljoen euro, zo werd gisteren door de vereniging bekendgemaakt. De KNVB trekt de licentie van de eredivisionist in als niet voor 6 juni een sluitende begroting gepresenteerd wordt. Mocht de Nederlandse voetbalbond zijn sanctie uitvoeren, dan wordt volgens woordvoerder W. Zeijlmans van AZ een snelle bouwstart van het stadion ter waarde van 130 miljoen erg onzeker.

De financiële problemen hangen samen met het langdurige uitstel van het door beroepsprocedures geplaagde project. “We hadden erop gerekend dat we vanaf volgend seizoen in een gloednieuw stadion zouden spelen. Maar dat gaat nu pas over twee seizoenen lukken”, licht Zeijlmans toe. Om de kosten terug te brengen willen de bestuurders drastisch in de begroting van 13,5 miljoen euro schrappen. De spelers van het eerste elftal is om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Daarbij gaat het om een loonsverlaging van 30 procent die zo’n 1,35 miljoen euro op moet leveren. De gemeente Alkmaar is om een overbruggingskrediet gevraagd. Midreth wil niet reageren op de geldproblemen bij de belangrijke opdrachtgever. “Wij wachten rustig af wat daar verder gaat gebeuren”, reageert woordvoerder Van der Voort. Midreth kwam eerder deze maand in het nieuws als de koper van het Utrecht­stadion. Met de transactie stelt het bedrijf zijn ontwikkelingen in en rond het thuishonk veilig. De gemeente leent 25 miljoen euro aan de onderneming van de oud­keeper van FC Utrecht J. Leliveld.

Reageer op dit artikel