nieuws

Nieuw Lingeformaat eleganter en functioneel

bouwbreed

panningen ­ Bij de herinrichting van de Limburgse dorpskern Panningen wordt voor het eerst een nieuw Lingeformaat toegepast. Deze straatbaksteen heeft de elegantie van het Waalformaat en de functionaliteit van het Dikformaat.

Een groot deel van het winkelgebied is inmiddels voorzien van het Lingeformaat 60. De in de kleur terra rossa uitgevoerde steen vormt een levendig contrast met de lichtgrijze Chinese natuursteen, die het centrale loopgedeelte markeert. Vooral in keperverband komt de steen optimaal tot zijn recht, meent Han Thijssen. De directeur van MTD landschapsarchitecten uit ‘s­Hertogenbosch benaderde De Bylandt Straatbaksteen najaar 2002 met het verzoek tot deze slankere uitvoering in Lingeformaat. Thijssen: “Het Waalformaat was qua afmeting te klein. Deze steen heeft weliswaar dezelfde kop­strekverhouding, maar geeft een veel drukker straatbeeld. Het Lingeformaat 80, optisch gezien een groter Dikformaat, oogde voor de toepassing in Panningen te plomp.” De nieuwste loot aan de Lingestam is 24 centimeter lang, 6 centimeter breed en 8 centimeter hoog. Andere Lingeformaten waren voor het landschapsarchitectenbureau geen alternatief. “We waren anders op het Dikformaat uitgekomen.” In Panningen wordt in totaal 11.000 vierkante meter met de ‘zestiger’ bestraat. Het natuurproduct voldoet in alle opzichten aan de verwachtingen. Thijssen: “In de openbare ruimte is het voor wat betreft de bestrating zoeken naar eenheid en samenhang. Het centrum van Panningen heeft veel ambachtelijk gemetselde gevels met vaak typisch Limburgse detailleringen. Deze straatbaksteen past hier goed en brengt de nodige rust. Het is een heldere, bescheiden steen, maar met de gewenste ruimtelijke werking.”  Volgens Thijssen heeft dit formaat “de elegantie van het Waalformaat en de functionaliteit van het Dikformaat”. Hij wijst op de natuurlijke nuancering, verkregen door het geavanceerde stookproces. “Het is daarbij een steen met een warme uitstraling.” Afgezien van de esthetische overwegingen is het Lingeformaat ook financieel gezien een aantrekkelijke optie. De steen is een paar euro goedkoper dan het duurdere Waalformaat. Daarnaast scheelt het ook in de bestratingskosten omdat uiteindelijk minder stenen verwerkt hoeven te worden. “Per vierkante meter zijn circa honderd stuks Waalformaat nodig, met het nieuwe Lingeformaat zijn dat er 68, zo’n 30 procent minder. In de aanlegkosten leidt dat tot een besparing van 20 procent”, rekent Peter Poelen, rayonmanager van De Bylandt Straatbaksteen, voor.

Expertise

De wens van MTD heeft de komst van het Lingeformaat 60, waarvoor al langer plannen bestonden, aanzienlijk versneld. Het produceren van een iets slankere versie vergt naast een behoorlijke investering ook productietechnisch gezien de nodige expertise. Poelen: “Hoe langer de steen, hoe groter de kans op maatspreiding. Qua lengte heeft het Lingeformaat nu wel zijn grens bereikt.” Het Lingeformaat, genoemd naar de langste rivier van Nederland, is nu drie jaar bij De Bylandt in productie. Deze wat robuuster ogende steen werd destijds in samenwerking met stedenbouwkundige J. Stigter ontwikkeld voor de Amsterdamse havengebieden. Inmiddels is het assortiment Lingeformaat bij de fabrikant uit Tolkamer goed voor 15 procent van de jaarlijkse productie die zo’n honderd miljoen stenen bedraagt.

Belangstelling

Voor de nieuwkomer hebben inmiddels meerdere gemeenten serieuze belangstelling getoond. Met de moderne tunnelovens kan de fabriek per uur zo’n 20.000 stenen van dit formaat uitspuwen. De eindproducten hebben een hoge maatvastheid waardoor ze ruimschoots voldoen aan de toegestane maximale maatafwijking. Naast vernieuwingen van esthetische aard richt de steenfabrikant zich ook op de functionele verbeteringen. Zo breidt De Bylandt haar assortiment dit jaar uit met straatstenen in Dik­ en Keiformaat, toepasbaar binnen het aquaflow systeem. Deze zogenoemde ‘waterpasserende’ stenen, voorzien van inkepingen om het hemelwater in de ondergrond te bergen en af te voeren, worden in oktober voor het eerst toegepast in een groot openbaar project.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels