nieuws

Meetapparaat bevestigt juistheid factuur

bouwbreed

vianen ­ Opdrachtgevers voor beton­ en grondinjecties moeten er maar op vertrouwen dat ze een terechte factuur ontvangen. De injecteur heeft ook weinig middelen om de juistheid van de rekening aan te tonen. Die ongewisheid verdwijnt met twee meetapparaten die Injection Nederland in Vianen ontwikkelde. Tevens verbeteren de toestellen de naleving van werkprotocollen.

Het ene is een toestel dat injecties van kunstharsen in beton registreert; het andere is een systeem dat de stabilisatie van grond bestuurt en registreert. Injection Nederland ontwikkelde beide apparaten uit gangbare handelsproducten. Die gebruikt het bedrijf voor de eigen opdrachten, maar zijn ook voor de verkoop. Injection biedt het ‘injectietoestel’ en de bijbehorende programmatuur voor ongeveer 25.000 euro aan. De handelsuitvoering van de besturing voor de grondstabilisatie komt pas later beschikbaar. Een prijs is nog niet begroot.

Grafieken

De programmatuur van het injectiesysteem geeft de gang van zaken rond elke injectie in grafieken weer. De opdrachtgever leest daarin de injectiedruk, de hoeveelheid verpompt materiaal, de tijd en het moment van verwerking af. De data zet de druk en de vloeistofstroom af tegen de tijd en de hoeveelheid materiaal die met de injectie is gemoeid. In de software zitten standaard opmerkingen als ‘verkeerd geboord’, ‘lekkend injectiegat’ of materiaal aangemaakt’ waarmee de uitvoerder de metingen kan toelichten.

Een sensor die met universele snelkoppelingen in de injectieleiding is opgenomen verzamelt de meetgegevens. De waarden gaan via een draad naar een computer die in een slagvaste en waterdichte koffer is gemonteerd. Eén aansluiting volstaat omdat de injecties stuk voor stuk worden gedaan. De waarden verschijnen als een doorlopende meting op een daglichtscherm. De bediening gebeurt zoveel mogelijk met macrotoetsen. Een schokbestendige harde schijf slaat de gegevens op. De bestanden zijn via een netwerk op te halen. Als optie kan in het systeem een gsm­module worden gemonteerd.

Sensor

Alle appendages zijn van roestvast staal zodat ze de invloed van de injectieharsen weerstaan. Met dat in gedachten luistert de constructie van de sensor uitermate nauw. De reden dat ontwikkelaar F. Hieminga van Dystec uit Utrecht, die Injection Nederland adviseerde, er weinig meer over kwijt wil dan dat die tegelijk met de rest van het gereedschap wordt schoongemaakt zodat de reiniging geen extra handelingen vergt.

Het systeem voor grondstabilisatie gebruikt zes sensoren die eveneens zijn voorzien van roestvaststalen appendages die de invloed van de gebruikte chemicaliën afdoende weerstaan. De bijbehorende software is ontwikkeld op basis van de bestaande injectieprotocollen. Anders dan dat schrijft het stabilisatieprogramma de wijze van werken voor. Tevens berekent het programma het optimale aantal injectiegaten voor elke fundatievorm.

Reageer op dit artikel