nieuws

Markt verder onder druk als verkoopwinst verplicht meeverhuist

bouwbreed Premium

den haag ­ De onderhandelaars van CDA, VVD en D66 hebben gisteren gesproken over beperking van de aftrek van hypotheekrente. Insteek is om verkoopwinst verplicht mee te laten verhuizen. Bouwers, makelaars en huiseigenaren maken zich zorgen over het dempende effect van de nieuwe voorstellen op de huizenprijzen.

Mensen die hun huis verkopen en vervolgens een nieuw en duurder huis kopen, zouden die winst in dat nieuwe huis moeten steken. De aftrek van hypotheekrente geldt anders niet voor de volledige waarde van het nieuwe duurdere huis. Zo’n maatregel kan de schatkist enkele honderden miljoenen euro opleveren. De onderhandelingen begonnen gisteren om 15.00 uur.

De verwachting is nog steeds dat begin volgende maand een nieuw kabinet op het bordes van de koningin zal staan. De naam van D66­Kamerlid Giskes wordt genoemd als minister van Verkeer en Waterstaat, maar ook de naam van de huidige staatssecretaris Schultz Van Haegen (VVD) circuleert. Bij VROM komen beide huidige bewindspersonen in aanmerking voor een ministerschap. De daadwerkelijke invulling van de poppetejs ­ waaronder waarschijnlijk vijftien ministers ­ laat nog even op zich wachten, omdat de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

‘Morrelen’

Eerder pleitte de PvdA openlijk voor beperking van de aftrek van de hypotheekrente, maar de besprekingen tussen deze partij en het CDA liepen vast. VVD en CDA waren tot dusver mordicus tegen wat genoemd werd ‘morrelen’ aan de aftrek van hypotheekrente, maar de financiële nood is hoog gestegen.

Het CDA maakt zich in de onderhandelingen sterk voor wat genoemd wordt de initiatiefwet Hillen. Hat gaat om het plan van de christendemocraten om mensen met een laag inkomen die hun huis hebben afbetaald in de belastingen te ontzien, door hen niet te laten opdraaien voor het eigenwoningforfait.

De onderhandelaars hebben ook gesproken over het graaien in de top van ondernemingen. Besproken zijn drie maatregelen zoals het zwaarder belasten van opties en het aanpakken van bonussen. Daarbij wordt gedacht aan extra vennootschapsbelasting, die betaald moet worden over de winst van de ondernemingen en aan extra inkomstenbelasting voor de mensen die profiteren van de regelingen.

Timing

Belangenorganisaties zien niets in de plannen van het nieuwe kabinet. Vereniging Eigen Huis vreest flink lagere huizenprijzen door de kabinetsplannen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. “De timing en de instrumentkeuze van het kabinet zijn heel ongunstig. De laatste tijd staan de huizenprijzen al onder druk. Dat zou pure kapitaalvernietiging betekenen”, aldus een woordvoerder van Eigen Huis.

De Landelijke Makelaars Vereniging (LMV), Neprom (ontwikkelaars) en Bouwned noemen de plannen in het kader van de kabinetsformatie om de hypotheekrenteaftrek te beperken onlogisch en niet praktisch. Het wordt mensen alleen maar moeilijk gemaakt om een duurder huis te kopen. Dit staat volgens de organisaties haaks op het huidige beleid om een betere doorstroming in de huizenmarkt te creëren.

Reageer op dit artikel