nieuws

Kostenbesparend bekabelen

bouwbreed

Kostenbesparend bekabelen

den haag ­ Draadloze technieken beperken de kosten voor het bekabelen van computergestuurde machines als freesbanken. Het ontbreken van kabelgoten en verdeelkasten compenseert de meerkosten van de draadloze voorzieningen. Op die manier hoeft de machine niet bij de besturing te staan, maar kan om het even waar in de fabriek worden geplaatst. Met deze technieken zijn bijvoorbeeld ook loopkatkranen via een netwerk te besturen. Predator Software uit Portland in de Amerikaanse deelstaat Oregon en Cambridge Numerical Control uit St. Ives in het Britse Cambridgeshire bieden daarvoor programmatuur aan. Beide bedrijven beveiligen de stuursignalen met encryptiecodes zoals die voor het beveiligen van e­mailberichten worden gebruikt. Die voorkomen dat andere machines de besturingssignalen storen of dat iemand de signalen onderschept en saboteert. Beide systemen zijn ook in combinatie met kabels te gebruiken.

Reageer op dit artikel