nieuws

Komst Parade markeert snelle groei Nootdorp

bouwbreed Premium

nootdorp ­ Terwijl slijptol en motorzaag voorlopig nog snerpen, gaat vandaag in Nootdorp de vlag in top voor de officeuze opening van winkelcentrum Parade. Van het oponthoud bij hoofdaannemer Slokker wordt een deugd gemaakt.

De initiatiefnemers van het markante complex rijgen tot ruim na de officiële opening op 3 september de feestjes aaneen om het ontwerp van Soeters Van Eldonk Ponec Architecten in het middelpunt van de belangstelling te krijgen.

“De samenwerking met Slokker had wel wat soepeler gekund”, bromt architect Jos van Eldonk. Zoals ook het overleg met Nootdorp, als gemeente in fusie met Pynacker, zo zijn haperingen kende. Eigenlijk had vandaag het gehele project al opgeleverd moeten worden. Maar nee. Dirk Sligter uit Montfoort rijdt voorlopig nog af en aan met zijn graafmachines. In het straatbeeld te zien zijn ook op hun knieën de Utrechtse stratenmakers van Van Oskam. Glazenwassers ontfermen zich over de voorhoede van een nog beperkt aantal maar bovenal stoffige winkelpuien.

“We hebben gezocht naar een Oud­Hollandse uitstraling”, zegt A. de Vries, directeur van projectontwikkelaar ING Real Estate. “Een plaats waar je gezellig kunt winkelen. Een plek ook waar een prominente relatie is met het wonen”.

Van de negentien winkeliers aan de Dorpsstraat verhuizen er vijftien naar de Parade. Het nieuwe winkelcentrum heeft wat weg van een hoefijzer. Rondom liggen straten met huizen waarvan de toppen gesierd worden door klok­, hals­ en trapgevels. De aanblik mag, met gevels in alle tinten die de steenbakker in voorraad had, best wel wat rommelig zijn. Het hart van de Parade daarentegen wordt gevormd door een kloek, strak vormgeven winkelcomplex. Slim en onopvallend is in de Nootdorpse reus een bovengrondse garage verstopt. De parkeerplaats geeft ruimte aan 500 winkelende bezoekers. Voor de bewoners van Parade zijn 118 plaatsen gereserveerd.

Betaalbaar

NG Real Estate ziet de bovengrondse garage als een prima bijdrage om de Parade betaalbaar te maken. De aanleg van ondergrondse parkeerplaatsen was dubbel zo duur geweest. Luchtroosters en auto’s worden uit het oog gehouden door architectuur en rustieke luiken.

Van de boven de winkels gelegen 140 woningen is reeds 83 procent verkocht. Voor driekwart van de woningen is minder dan een kwart miljoen euro neergeteld. Het bedrag van 250.000 euro is zo langzamerhand een magische grens, zo geeft directeur De Vries aan. De beschikbare 16.000 vierkante meter winkelvloer is grotendeels verhuurd.

Reageer op dit artikel