nieuws

‘Koeien weerspiegelen de stemming van een mobilist’

bouwbreed Premium

rotterdam ­ Koeien langs de snelweg laten zien hoe Nederland is bedoeld. Geen echte, maar koeien op grote aanplakborden.

Horizon Project van West 8 beoogt de ‘Mood Cow’ te introduceren in het Nederlandse wegenlandschap. Het valt daarmee in de prijzen bij de jury van de Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam.

Koeien in tal van stemmingen, waarmee de weggebruiker zich kan identificeren, klinkt het optimistisch. De ‘stemmingskoeien’ hebben West 8 de prijs bezorgd voor het beste communicatieve idee.

De jury prijst verder de universiteitsteams van Boedapest en Pearl River Delta voor hun bijdrage aan de tentoonstelling World Avenue, die het uitzicht van de ‘mobilist’ in twaalf wereldsteden in beeld brengt. Deze twee teams zijn goed voor de Inspiration Award. Een aangenaam lot dat ook de bijdrage Mobilitaly is beschoren. Die laat zien hoe in Italië wordt gewerkt aan inpassing van infrastructuur in het landschap.

Bij alledrie is het volgens de jury goed gelukt tot de verbeelding sprekende projecten op een bijzondere wijze te presenteren. Ze spreekt van geslaagde pogingen “geen objecten of gebouwen als uitgangspunt te kiezen, maar mobiliteit te zien als een bijna poëtische en zeker fantasierijke houding”.

De innovatieprijs (Innovation Award) is voor een project met de intrigerende titel Infra Ecology. De jury stelt tevreden vast dat innovatie hier niet is opgevat als een nieuwtje, maar benaderd als een “duurzame verbetering van bestaande elementen”. Een Special Award is er ten slotte voor de initiatiefnemer van de biënnale, de voormalige directeur van het NAi Kristin Feireiss.

Reageer op dit artikel