nieuws

Klac wint prijs met slimme graafbak

bouwbreed

parijs ­ Het jonge Franse bedrijf Klac Industrie, fabrikant van graafbakken en andere uitrustingsstukken voor kleine graafmachines, heeft op Intermat de innovatieprijs gewonnen. De Klac marguerite, een gepatenteerde drieledige bak voor heel smalle sleuven, kwam volgens de jury als beste uit de bus.

De Klac marguerite schept zo’n tweeënhalf keer zoveel grond op als een conventionele bak. Het principe lijkt op dat van een scheerkop met drie mesjes, de bovenste bak schept grond weg, de volgende reikt dieper en de derde nog dieper. De bakken (de fabrikant noemt ze ‘bladen’) zijn verwisselbaar en er zijn twee modellen, voor zandgrond en voor klei. Klac Industrie is een heel jong bedrijf in het plaatsje Olivet bij Orléans. In september 2000 startte Christian Morin, gesteund door een team van ervaren mensen uit de sector van publieke werken, met de ontwikkeling van uitrustingsstukken voor graafmachines tot tien ton. Al in 2002 bereikte het bedrijf met twaalf man personeel een omzet van meer dan 540.000 euro, waarvan meer dan de helft uit export. De omzet zal dit jaar naar verwachting stijgen tot 1.200.000 euro, waarvan zestig procent uit export. Morin: “We hebben ons vanaf het begin de vraag gesteld, waarom wereldwijd een sleuf van 300 tot 400 millimeter breedte wordt gegraven als voor het leggen van een kabel of pijp 100 tot 150 millimeter voldoende is. Het antwoord luidde, dat er geen bak met die breedte beschikbaar was”. Morin en zijn team ontwikkelden de Klac city en de Klac marguerite. De eerste is een weliswaar heel smalle, maar conventionele bak. Het probleem van het afkalven van de kanten zou volgens de fabrikant door de vormgeving worden opgelost. De andere is een uiterst opmerkelijke bak met drie achter elkaar geplaatste ‘bladen’. De bladen zijn eenvoudig verwisselbaar door een pen te verwijderen. De zandbladen zijn geschikt voor losse zand­ of steenachtige grond, de kleibladen zijn bedoeld voor kleverige grond. “De machinist heeft een kwartiertje nodig om aan het gebruik van de bak te wennen”, zegt Morin. “Door een Roto­Klac te monteren kan de bak naast de sleuf 90 graden draaien, zodat deze wordt geleegd. Of men kan een stut gebruiken om de marguerite verticaal te houden”.

Kostenreductie

De Fransman rekent voor dat het graven van een veel smallere sleuf tot een aanmerkelijke kostenreductie kan leiden: “Een sleuf van een kilometer lengte en een breedte van 300 millimeter kost aan verwijderd materiaal zonder transportkosten zo’n 3600 euro. Dan komt er een zandbed van 200 millimeter in à raison van 780 euro en asfalt van 4500 euro. Als de sleuf half zo breed is, zijn de kosten geen 8800 euro, maar 4400 euro. De aanschafkosten van een Klac marguerite zijn er bij één kilometer sleuf al uit.”

Reageer op dit artikel