nieuws

Kenniscentrum over kunststof in Steenwijk open

bouwbreed Premium

STEENWIJK ­ Het eerste Europese kenniscentrum over kunststof in Steenwijk? Jazeker. In deze provinciestad in de kop van Overijssel staat sinds kort het Polyplasticum.

Films over de geschiedenis van kunststof, bakelieten producten en spuitgietmachines worden in een bijgebouw van het NS­station aan het publiek getoond. Kunststofverwerkende producenten kunnen in het centrum lezingen en videopresentaties verzorgen over hun product.

Ontegenzeglijk wordt er steeds meer kunststof in de bouw verwerkt. De kennis daarentegen van de grondstof en de toepassing is ondermaats, zo vindt mede­initiatiefnemer van het Polyplasticum, J. Vloedbelt. De voormalig directeur van buizenfabrikant Dyka ergert zich er groen en geel aan: ‘Ik sta er nog steeds versteld van hoe weinig mensen uit de bouw iets van kunststof weten. De kennis over de geschiedenis en de toepassing is zeer gering.’

Het heeft vele jaren geduurd voordat Vloedbeld een geschikte locatie vond voor zijn geesteskind. Daarnaast moest een bestuur van de stichting worden samengesteld. Nu de inrichting van het kenniscentrum gereed is, kan met de acquisitie van bedrijven worden begonnen. De interesse vanuit de bouw voor het Polyplasticum is groot, zo weet secretaris G. Wolsink te vertellen. Marktonderzoek heeft dat uitgewezen.

Polyplasticum zal het moeten hebben van bezoeken van bedrijven en scholen. De begroting van de stichting bedraagt 55.000 euro. ‘We moeten realistisch blijven’, vindt Wolsink. ‘Polyplasticum kunnen we langzamerhand uitbouwen.’

Reageer op dit artikel