nieuws

Huisjes Homeplan helpen allerarmsten

bouwbreed

wassenaar ­ Het nut van ontwikkelingshulp staat ter discussie omdat arme landen ondanks alle inspanningen arm blijven. De uitspraak ‘geef een man een vis en hij heeft een dag te eten, maar leer hem vissen en hij heeft zijn hele leven te eten’, lijkt aan herziening toe. Homeplan heeft een beter idee: begin met een huis.

Dat dit helpt, werd duidelijk op een symposium deze week in Wassenaar van de Stichting Homeplan voor bouwers en woningcorporaties. Een boodschap die er bij de aanwezigen uiteraard inging als Gods woord in een ouderling. Homeplan hoopt op hun steun bij de huisvesting van de allerarmsten in de wereld.

Wie een zich geen zorgen hoeft te maken over een dak boven zijn hoofd, kan zijn energie richten op werk of school, is de filosofie. Dat het inderdaad zo werkt, heeft J.H.L. Tebbe, die aan de basis stond van Homeplan, in de praktijk gezien. De particuliere hulporganisatie bouwde in haar vijfjarig bestaan goede referenties op. Van de Mexicaanse bewoners van de huisjes die in de sloppenwijken van Mexico werden gerealiseerd én van de Nederlandse Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. Die heeft Homeplan uitgekozen als een van de tien meest aansprekende goede doelen van het afgelopen decennium, uit in totaal 2500 projecten.

Noodwoningen

Zelfs een scherpe criticaster van de ontwikkelingshulp zoals die de afgelopen vijftig jaar is gegeven, de Leidse historicus prof. P.C. Emmer, toonde zich enthousiast. In veel landen zal een substantiële vooruitgang nog lang op zich laten wachten. Alleen noodhulp kan de pijn verzachten, stelde hij. Huisvesting is in zijn visie een uitstekend voorbeeld. “Dat kan voor mensen de eerste obstakels voor ontwikkeling wegnemen.” Homeplan wil haar vleugels verder uitslaan. In de loop van het vijfjarig bestaan zijn in Mexico duizend noodwoningen neergezet volgens een efficiënt prefab­systeem. Daarmee kan voor 1500 euro een gezin onderdak worden geboden. Inmiddels zijn er ook bouwplannen in Zuid­Afrika. Aids­wezen krijgen er een onderkomen en daarmee, zo is de bedoeling, een nieuwe toekomst.

Onfortuinlijk

AVBB­voorzitter L.C. Brinkman prees de menselijke maat. Hij riep aanwezigen op ook te kijken hoe zij hun steentje kunnen bijdragen vanuit de eigen positie, want: “U hoeft niet alles te doen.” SER­voorzitter Wijffels sprak van het openen van de harten voor de Derdewereldbewoner. Bijvoorbeeld door binnen het bedrijf te letten op duurzaamheid, of door iemand vanuit een onfortuinlijke positie op weg te helpen.

Om vooruit te kunnen, heeft Homeplan behoefte aan steun en bijstand. Geld, maar ook mensen die willen helpen bij het vergaren daarvan. Opgeroepen werd lid te worden van de ‘Members Club’, voor ten minste 2500 euro per jaar.

Zeker zo belangrijk is dat mensen uit het vak meedenken over de aanpak van de activiteiten en het binnenhalen van geld, onderstreepte Tebbe. “Het is al vaker gebeurd dat kleine organisaties tot iets groots uitgroeien. Ik hoop dat dit met ons ook gebeurt.”

Reageer op dit artikel