nieuws

Holcim gaat uit van gestage groei

bouwbreed

jona ­ Het Zwitserse bouwstoffenconcern Holcim verwacht dit jaar in Europa ondanks de aanhoudende prijsdruk de prestaties te kunnen verbeteren. In dollars gerekend liggen eveneens successen in Noord­Amerika in het verschiet. Latijns­Amerika en Afrika ontwikkelen zich steeds meer tot interessante markten.

Dankzij de internationale spreiding is Holcim relatief ongeschonden het eerste kwartaal doorgekomen. De oorlogsperikelen in het Midden­Oosten leidden in het algemeen tot terughoudendheid. Lokaal viel de afzet scherp terug door de strenge winter. In zonnige regio’s echter vlotten de verkopen juist bijzonder goed. Cijfermatig trad verwatering van de resultaten op doordat de dollar ten opzichte van de Zwitserse frank 19,1 procent in waarde daalde.

In het eerste kwartaal steeg de afzet van cement en bakstenen licht tot 19,4 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen stabiliseerde zich op 17,8 miljoen ton. Grote cementverkopen voltrokken zich in Latijns­Amerika, Afrika en Azië. De afzet van transportbeton steeg met 100.000 kuub tot 5,6 miljoen kuub.

De netto afzet in de eerste drie maanden daalde met 13,3 procent tot 1,6 miljard euro. Deze door prijsdaling en valuta­effecten getekende neergang kon dankzij bezuinigingen op het niveau van de bedrijfsopbrengsten beperkt blijven tot een daling van 7,4 procent tot 172 miljoen euro.

Holcim is opvallend optimistisch over de resultaten in Latijns­Amerika. Het continent bewijst zich in de ogen van de Zwitsers als resistent tegen crises. Zowel in Mexico als Chili nam de afzet toe. Ondanks de politieke problemen in Argentinië en Brazilië breidden de Zwitsers in beide landen hun activiteiten uit.

In Europa daalde in het eerste kwartaal ­ ondanks verbeterde operationele marges ­ het bedrijfsresultaat met 26,6 procent tot 34,8 miljoen euro. Bron van de problemen vormt de zwakke Duitse markt.

Reageer op dit artikel