nieuws

Hoefsloot: Bouw heeft hulp van buitenaf nodig

bouwbreed Premium

rosmalen ­ “Leiders van buiten de aannemerij” moeten helpen de breuk tussen overheid en bouwwereld te lijmen. Daarvoor pleit de nieuwe bestuursvoorzitter van Heijmans G. Hoefsloot in een interview met deze krant.

Hoefsloot, gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering benoemd tot nieuwe topman van Heijmans, constateert dat de bouwsector en opdrachtgevers bij de overheid sinds de onthulling van de bouwfraude vooral over elkaar praten in plaats van met elkaar. “De overheid is nog te veel bezig met het verleden. Dat bepaalt momenteel het hele debat en de publieke opinie. De bouw én de overheid moeten hun verantwoordelijkheid pakken en de dialoog weer op gang brengen. Nog een jaar alleen maar over het verleden praten, is funest voor de bouw, maar ook slecht voor de gehele Nederlandse economie.” De bestuurder, die in november al de overstap van HBG naar Heijmans maakte, is er groot voorstander van “buitenstaanders” te betrekken bij het door hem zo gewenste verzoeningsproces. Hoefsloot denkt daarbij aan “leiders die afstand kunnen nemen en op strategisch niveau prioriteiten kunnen stellen voor de toekomst”. En “mensen met maatschappelijk gezag die een veranderingsproces in gang kunnen zetten”. Hoefsloot wijst in dit verband naar Engeland, waar jaren geleden het rapport ‘Rethinking Construction’ van de commissie­Egan het begin inluidde van drastische veranderingen in de aanbestedingspraktijk. In de commissie zaten behalve vertegenwoordigers van overheid en bouw ook topmannen uit andere sectoren. Daardoor werd onbevangen en met een frisse blik naar het fenomeen aanbestedingen gekeken. Hoefsloot: “Het draait uiteindelijk allemaal om de vraag hoe je vernieuwing in de bouw kunt realiseren door minder naar de laagste prijs te kijken en meer naar de verhouding prijs­kwaliteit. Zonder dat een van beide partijen zich bekocht voelt. We lijken verlamd door het verleden, maar vormgeven aan de toekomst is de beste manier om het verleden achter ons te laten.”

Reageer op dit artikel