nieuws

Gemeente Haarlem stimuleert wonen boven winkels

bouwbreed

den haag ­ Met extra gelden en een nieuwe methodiek blaast Haarlem het wonen­boven­winkelsproject nieuw leven in. De verwachting is dat de aanpak dit jaar resulteert in vijftig nieuwe woningen.

Het Haarlemse college van B en W heeft besloten 47.000 euro extra uit te trekken voor het wonen­boven­winkelsproject . Het geld is bedoeld voor de centrale ontsluiting van elf woningen boven de winkels aan de Grote Houtstraat 4­14. Met name het ontsluiten van verdiepingen van panden in het kernwinkelgebied vraagt om nieuwe oplossingen; de oude opgangen hebben immers plaats gemaakt voor grote etalages.

Op het dak van het pand Grote Houtstraat 8 wordt een plein gerealiseerd teneinde de omliggende woningen boven de winkels te ontsluiten.

Woningbeheer NV uit Den Haag ontwikkelt en realiseert het project. De totale investering bedraagt ruim 1,9 miljoen euro. Alleen al voor het centrale plein is een investering van 459.000 euro nodig. Woningbeheer NV gaat voor dit project een prestatieovereenkomst aan met de gemeente. Als niet aan de uitgangspunten en randvoorwaarden wordt voldaan, vervalt de subsidie.

In overleg met de diverse partijen is een methodiek ontwikkeld waarin de eigenaar kan besluiten zelf te investeren, de verdiepingen via een erfpachtconstructie over te dragen of deze te verkopen. Voor exploitatie en beheer van het plein en ontsluiting naar het openbare gebied wordt een vereniging van eigenaars opgericht. De nieuwe methodiek blijkt goed te werken: de verwachting is dat dit jaar vijftig woningen boven winkels worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels