nieuws

Geen groene lening voor windpark

bouwbreed Premium

den haag ­ Groene financiering in de vorm van een gunstig rentetarief of een goedkope lening geldt niet voor de bouw van een windpark in zee.

Aanpassing van de regeling is wel mogelijk, maar de beslissing hierover moet een volgend kabinet nemen. Dat schrijft staatssecretaris Van Geel (milieu) aan de Tweede Kamer. Twee van dergelijke windparken staan gepland. De ene is een proef van het Rijk voor de kust van Egmond aan Zee, die wordt uitgevoerd door het consortium Noordzeewind van Shell en Nuon. Het park waar de kamervragen over zijn gesteld is Q7, dat wordt gebouwd door E­connection.

Beperkingen

Het betreffende windpark ligt buiten de territoriale wateren voor de kust van Noord­Holland op het Nederlands deel van het continentaal plat. E­connection is in bezit van de benodigde vergunningen.

De Energieinvesteringsaftrtek (EIA) is wel van toepassing, hoewel deze beperkingen kent voor het gebruik en de terbeschikkingstelling van energiebedrijfsmiddelen buiten Nederland. De woordvoerder van het ministerie van VROM denkt dat deze geen problemen zullen opleveren, aangezien het park vast voor de kust, net buiten Nederland ligt.

Gezien het grote belang van offshore windenergie voor de Nederlandse duurzame energievoorziening en de economie, vroegen de kamerleden alles op alles te zetten om nog voor 1 mei goedkeuring van de Europese Commissie te verkrijgen, zodat het windpark nog in 2005 kan worden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel