nieuws

ENCI mag vrijwel zeker doorwinnen

bouwbreed

ENCI mag vrijwel zeker doorwinnen

maastricht ­ Cementfabriek Enci uit Maastricht hoeft zich weinig zorgen te maken over de mergelwinning na 2010. Het staat bijna vast dat Enci een nieuwe vergunning van de provincie Limburg krijgt voor het winnen van kalksteen uit de Sint Pietersberg na 2010. De landsadvocaat heeft de provincie erop gewezen dat het weigeren van een vergunning tot grote schadeclaims leidt en door de rechter naar de prullenbak zal worden verwezen.

Wel is er volgens de landsadvocaat na 2020 meer ruimte voor ander beleid. De lokale raadsfractie van de PvdA had de landsadvocaat om advies gevraagd, omdat veel inwoners van Maastricht tegen mergelwinning na 2010 zijn.

De Enci is ingenomen met de uitlatingen van de landsadvocaat. De cementfabriek vraagt dit najaar een nieuwe vergunning aan voor het exploiteren van de Sint Pietersberg en voor diepe mergelwinning. In de huidige vergunning mag Enci 31 miljoen kubieke meter kalksteen afgraven. Volgens de cementfabriek kan het nog zeker dertig jaar duren voor die hoeveelheid is gewonnen, afhankelijk van de vraag naar cement en dus naar mergel.

Reageer op dit artikel