nieuws

Eerst openingsfeest van Boijmans van Beuningen, dan misschien de kater

bouwbreed

rotterdam ­ Komend weekeinde is er in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam alle reden tot feest, want de nieuwbouw en verbouwing zijn eindelijk gereed. Maar of er na dit feest ook nog een kater volgt, is afwachten

Alle kostenoverschrijdingen, ruzies en rechtszaken worden zaterdag 10 mei even opzij gezet voor de officiële opening door burgemeester Opstelten. Dan zal duidelijk worden of het uiteindelijke resultaat alle tegenvallers en problemen waard is geweest.

De nieuwbouw en verbouwing, die in 1998 al met vertraging begonnen, omvatten de bouw van een nieuwe vleugel met 1450 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte, een nieuwe entree, een beeldentuin, uitgebreide bibliotheek en een nieuwe museumwinkel. Voor het ontwerp heeft het Belgische architectenbureau ‘Paul Robbrecht en Hilde Daem Architecten’ getekend. Robbrecht en Daem zijn in architectuurkringen vermaard omdat ze, volgens de jury van de Cultuurprijs van de Katholieke Universiteit Leuven, de prijs die ze in 2001 ontvingen, “denken vanuit een voortdurende confrontatie met de beeldende kunst”. Die confrontatie lijkt ook terug te komen in het eindresultaat in Rotterdam. Het oorspronkelijke bakstenen gebouw van ontwerper Van der Steur contrasteert met de glazen panelen van kathedraalglas waarmee de maar liefst 123,5 meter lange gevel van de nieuwe vleugel is bekleed.

Afbraak

Vanaf de straatzijde is er zodoende zicht op de nieuwe bibliotheek, de nieuwe tentoonstellingsruimten, het digitale depot en de werkruimten. Nieuw is ook de hoge entree, die via de binnenplaats is te bereiken.

Ook afbraak en renovatie behoorden tot de werkzaamheden. Het voormalige restaurant en de museumwinkel zijn weg. Ook de noodkantoren, ze heten tenslotte niet voor niets zo, zijn verdwenen. Het prentenkabinet en de Bodonzaal (ontwerper van de zalen in Boijmans) zijn gerenoveerd. Voorts zijn een aantal onderdelen van het Van der Steurgebouw in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Twijfels

Voordat dit alles tot stand werd gebracht, hebben bouwer en opdrachtgever gemeente Rotterdam menig robbertje gevochten. En de bel voor de laatste ronde heeft nog niet geklonken. Zo is de gemeente in een hoogoplopend conflict geraakt met de hoofdaannemer, bouwbedrijf Hulshof uit Houten. Dat escaleerde toen de gemeente het bouwbedrijf medio maart de toegang tot de bouwplaats ontzegde, omdat ze gerede twijfels had of Hulshof de openingsdatum van 10 mei wel zou halen.

Hulshof liet het er niet bij zitten en sleepte de gemeente begin april in een kort geding voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Het bouwbedrijf wilde voorkomen dat de gemeente de 320.000 euro aan bankgaranties zou inroepen.

De Raad gaf Hulshof gelijk, maar de gemeente heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Verder heeft Hulshof bij de Raad een bodemprocedure aangespannen om het meerwerk vergoed te krijgen. Volgens directeur A.C. Nomen van Hulshof kan dat in de miljoenen euro lopen.

Dit lijkt voorlopig het laatste wapenfeit te zijn in de strijd tussen de gemeente en hoofdaannemer, in afwachting van het hoger beroep en de bodemprocedure. Inmiddels zijn de totale kosten al wel opgelopen tot ruim 16 miljoen euro. De hevige discussies over geld waren al veel eerder begonnen. Zo wilde de gemeenteraad destijds maar 9 miljoen euro uittrekken voor Boijmans. Dit ging niet van een leien dakje, want de toenmalige wethouder Kombrink moest van de gemeenteraad voor 4,5 miljoen euro in de plannen schrappen. Boijmans van Beuningen diende vervolgens 3,6 miljoen euro aan sponsorgelden binnen te slepen. Vervolgens stapelden de problemen zich op. Een kleine greep: vertraging door juridische procedures tegen de bouw, tegenvallende sponsoropbrengsten, heiproblemen door obstakels in de grond, tekort aan bouwvakkers, een conflict met onderaannemer Moes over de geleverde betonkwaliteit en tenslotte het conflict van de gemeente met Hulshof over het geleverde meerwerk en twijfels over het halen van de openingsdatum.

Eén probleem heeft de gemeente Rotterdam in elk geval zichzelf op de hals gehaald. In 2001 werden de werkzaamheden namelijk voor een halfjaar stilgelegd om een tentoonstelling over Jeroen Bosch te kunnen houden.

En er staat Rotterdam na 10 mei nog meer te wachten. De gemeenteraad overweegt namelijk een gemeentelijke enquête te houden naar het financieel beleid bij het museum. Verder moet Boijmans de onvrede onder de medewerkers over het personeelsbeleid het hoofd bieden en dient er te worden gezocht naar een nieuwe artistiek directeur. De sollicitatieprocedure is inmiddels in gang gezet.

Gemeentelijke enquête over financieel beleid

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels