nieuws

Duitse uitglijder bij pps­brug Stralsund

bouwbreed Premium

berlijn ­ De Duitse bouwindustrie is woedend over de beslissing van de Duitse bondsregering om de brug over de Strelasund niet in publiek­private samenwerking te realiseren. Het project in Stralsund kan volgens Berlijn beter uit overheidsmiddelen worden betaald.

“Het jaar 2003 is voor de private financiering van de infrastructuur volstrekt verloren”, aldus directeur M. Knipper van Deutsche Bauindustrie. “Welke private investeerder is voortaan nog bereid geld te steken in pps­constructies als hij er rekening mee moet houden dat het project toch traditioneel wordt aanbesteed?”

Knipper vreest dat in 2003 geen privaat gefinancierde wegenbouwprojecten meer van de grond komen. Dit voorjaar werd de hoge brug over de Moezel al weggestreept, omdat te weinig rekening was gehouden met milieufactoren. Tevens signaleert Bauindustrie toenemende terughoudendheid van de deelstaten tegenover het publiek­private investeringsprogramma van de bondsregering.

Nog steeds zijn enkele deelstaten niet bereid private partners integraal in hun plannen voor de snelwegen te betrekken. Ook liggen nog door het ministerie van Financiën op te ruimen belastingtechnische hobbels op de weg. Knipper ziet de terugtrekkende beweging van de Duitse overheid als een catastrofaal signaal. De bedrijven die meedongen naar de bouw van de brug over de Strelasund hebben een kleine 2 miljoen euro geïnvesteerd in hun voorbereidingen. De aanbieders zoeken momenteel uit of ze de kosten van het rekenwerk kunnen verhalen op de opdrachtgever.

Schrammen

“De staat heeft bij de aanpak van het project zware schrammen opgelopen”, vindt Knipper. Volgens Bauindustrie zijn de kosten van de bouw eenderde te laag ingezet. De planners schatten bovendien de verkeersstroom 10 procent te hoog. Wat met de tolvrije oude Strelasundbrug moet gebeuren, is tot op de dag van vandaag gehuld in nevelen. De branchevereniging stelt daarom dat niemand zich moet verbazen dat de inzendingen niet het gewenste antwoord brachten op de vraag van de opdrachtgever.

Knipper: “Het project is in publiek­private samenwerking uitstekend uitvoerbaar. Voorwaarde is wel een heldere structuur”.

Reageer op dit artikel