nieuws

Deur dicht voor bouw op plek Koningkerk

bouwbreed

haarlem ­ Een discotheek of een restaurant. Op de locatie waar de eind maart afgebrande Koningkerk in Haarlem heeft gestaan, was tot voor kort in principe alles mogelijk.

Gebleken is namelijk dat op de plek van de kerk geen bestemmingsplan rust. “Dat was een witte vlek”, beaamt een woordvoerder van de gemeente. “Daar kwamen we pas na de brand achter.” Nu de gemeente onlangs een voorbereidingsbesluit voor de locatie heeft genomen, is het gevaar van ongewenste ontwikkelingen verdwenen.

De eigenaar van de grond is de Evangelische Gemeente Zuiderkapel. Zonder voorbereidingsbesluit zou het kerkgenootschap in feite alles met de grond kunnen doen. Zelfs verkopen aan een discotheekexploitant zou mogelijk zijn. “De gemeente heeft behalve het Bouwbesluit geen juridische instrumenten om dit tegen te houden”, aldus de woordvoerder. Het voorbereidingsbesluit is een jaar geldig. Binnen een jaar moet er een nieuw bestemmingsplan zijn.

Reageer op dit artikel