nieuws

De Nederlandse Virgin Mobile ­GSM’s lagen al klaar

bouwbreed

Drie jaar geleden zegde Eric Huygen zijn baan op als uitvoerend directeur Dutchtone (nu Orange) op omdat de directiekamer hem ‘te Frans’ werd. Hij zette vervolgens een Nederlandse tak van Virgin Mobile op. Dat bedrijf kwam nooit uit de startblokken, als gevolg van de aanslagen op het New Yorkse WTC. Nu stoomt hij het Bulgaarse Mobiltel klaar voor een ‘strategische deelname’ door een pan­Europese telecomaanbieder.

“Kijk het ontwerp voor de telefoons waar we de introductie mee zouden doen was al klaar”, zegt Eric Huygen en hij grist een wit Siemenstoestel met het bekende rode Virgin­logo uit de vensterbank. De Virgin Atlantic Groep en de Rabobank stonden anderhalf jaar geleden op het punt een ‘letter of intent’ te tekenen voor de opzet van een Nederlandse tak van de Virgin Mobile GSM­aanbieder, een project van 160 miljoen euro. “Toen boorden twee vliegtuigen zich die bekende flatgebouwen en ging het hele avontuur in de vriezer.” Huygen werkte op dat moment al negen maanden aan het project. De Nederlandse markt werd met vijf GSM­aanbieders weliswaar als overvol gekenschetst. Toch zag hij in voldoende mogelijkheden om Virgin Mobile als virtuele mobiele aanbieder (MVNO) tot een succes te maken, net als in Engeland en de Verenigde Staten. “Het gaat om differentiatie ten opzichte van de andere aanbieders. We zouden gebruik maken van het netwerk van O2 (Telfort) om een Virgin portal op te zetten. Daarin zou naast de GSM­diensten ook een Virgin radiostation en een Virgin creditcard komen, gericht op jeugdige abonnees. Virgin is een zeer sterke merknaam en de opzet als MVNO vergt relatief weinig investeringen. Het businessplan stuurde aan op winstgevendheid na drie jaar. en een klantenbestand van minimaal 500 duizend klanten in vijf jaar.” Huygen vertelt zijn verhaal in een gloednieuwe directiekamer in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Daar zwaait hij nu acht maanden de scepter over de grootste lokale GSM­aanbieder Mobiltel. Dit bedrijf met 1,7 miljoen klanten vormt een van de succesvolle voorbeelden van de Bulgaarse economie die langzamerhand het juk van communisme afschudt. De Russische ondernemer Michael Chorny zette het bedrijf in 1995 op als private onderneming. Mobiltel kon als enige GSM­dienstverlener snel uitgroeien tot de belangrijkste aanbieder van mobiele telefonie. Het bedrijf drukte Mobilkom ­ het door de staat gecontroleerde telecombedrijf dat nog altijd uitsluitend analoge technologie gebruikt ­ in een tweederangs positie. Sinds 2001 is een tweede GSM­aanbieder genaamd ‘GloBul’ actief, een dochteronderneming van het Griekse telecombedrijf OTE, dat zich met goedkope pakketten richt op de onderkant van de markt. Mobiltel domineert echter met een marktaandeel van 77 procent. Het bedrijf sloot het vorig jaar af met een omzet van 400 miljoen euro, een toename van 21 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De winst steeg met 20 procent naar 144 miljoen euro. Eind 2001 verkocht Chorny het bedrijf aan vier Oostenrijkse financiële instellingen, naar verluid voor een bedrag van 1,25 miljard euro. Huygen kreeg vorig jaar de opdracht het bedrijf om te vormen naar het voorbeeld van een efficiënt westers telecombedrijf en het te koppelen aan een grote internationale telecomaanbieder.

Hoe kom je als Nederlander bij zo’n bedrijf terecht?

Reageer op dit artikel