nieuws

Dak oceanium wordt zonne­energiecentrale

bouwbreed Premium

rotterdam ­ Het oceanium in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp krijgt een nieuw dak dat als zonne­energiecentrale gaat fungeren. De haaien, zeehonden, pinguins en andere dieren zwemmen vanaf eind 2003 in aquaria, die door de grootste zonnecentrale wordt aangedreven die ooit in Nederland in de bebouwde omgeving is gemaakt. De initiatiefnemers hebben dat donderdag laten weten.

ENECO Energie heeft het project Sunport Blijdorp bedacht en met de gemeente Rotterdam en de dierentuin uitgewerkt. Siemens Nederland maakt de zonnepanelen voor het 5000 vierkante meter grote dak.

De zonne­energiecentrale levert 325.000 kilowattuur elektriciteit per jaar, genoeg om honderd huishoudens te voorzien. Het dak gaat 3,9 miljoen euro kosten. ENECO betaalt 47 procent van het bedrag. Novem subsidieert 33 procent, terwijl de gemeente Rotterdam 12 procent, de provincie Zuid­Holland 6 procent en Blijdorp 2 procent in de kosten bijdragen. De centrale wordt eigendom van de diergaarde. Blijdorp is blij met het project, omdat het meer gebruik wil maken van duurzame energie.

Doel van het project Sunport Blijdorp is ook om bezoekers kennis te laten maken met deze duurzame manier van elektriciteitsopwekking. In de dierentuin wordt daarom voor bezoekers een educatief programma over zonne­energie opgezet.

Reageer op dit artikel