nieuws

Curator verbaasd over hoge schuld en vele schuldeisers van Westerbaan

bouwbreed

drachten ­ De zeven failliete bv’s van Westerbaan hebben een gezamenlijke schuld van 35 miljoen euro. Dit kwam naar voren in het onderzoek van curator Robert Verdonk. Zeshonderd schuldeisers wachten op hun geld. Verdonk is verbaasd over de hoge schuld en het grote aantal schuldeisers.

“Voor een bouwbedrijf dat in de glorietijd ongeveer 150 mensen aan het werk had, vind ik 35 miljoen euro een groot bedrag. Zeshonderd schuldeisers is ook erg veel”, vertelt Verdonk. Crystalic BV dat werd opgericht tijdens de realisatie van het gelijknamige ICT centrum in Leeuwarden is verantwoordelijk voor het grootste deel van de schulden. Verdonk vertelt naar aanleiding van het onderzoek tevens dat hij de transacties van ongeveer een jaar voor het faillissement in beginsel niet accepteert. “We willen eerst zeker weten of de schuldeisers niet zijn benadeeld.”

Onbehoorlijk bestuur

Daarnaast gaat de curator onderzoeken of er sprake was van onbehoorlijk bestuur. “Voormalig directeur van Westerbaan Jouke Brander is geen boef. Hij heeft oprecht geprobeerd de zaken te redden. Desondanks hadden bepaalde zaken ook vooraf bezien wellicht niet mogen gebeuren. Zo is het in de ogen van de buitenwereld niet verstandig dat Brander voor het faillissement allemaal aparte bv’s oprichtte en de activiteiten van Westerbaan daaraan overdroeg. De vraag is of hij daarbij niet te veel aan zichzelf heeft gedacht.” Verdonk gaat dit verder onderzoeken.

Reageer op dit artikel