nieuws

Chaos bij sloop van varkensstallen met asbest

bouwbreed

nijmegen ­ Bij de sloop van met asbest vervuilde varkensstallen in Nijmegen heeft een Poolse aannemer een chaos aangericht. De gemeente heeft het terrein met een hek afgezet, omdat overal asbesthoudende brokstukken liggen.

Woordvoerder J. Adriaansens van de gemeente Nijmegen laat weten dat de inventaris van de stallen aan het Gelderse bedrijf G. Loohuis is verkocht dat op zijn beurt met een Poolse ondernemer zaken heeft gedaan. “Wij zijn zelf erg geschrokken van de situatie op het terrein en zullen de schade zeker verhalen op Loohuis”, laat Adriaansens weten. De gemeente zou wel hebben gewaarschuwd voor de aanwezigheid van het asbest, maar blijkbaar hebben de mensen die de inventaris zoals leidingen, kozijnen en ventilatoren uit de panden hebben gesloopt, daar geen rekening mee gehouden.

De 22 varkensstallen van voedingsmiddelenproducent Dumeco zijn door de gemeente opgekocht. Het terrein maakt onderdeel uit van de Vinex­wijk Waalsprong. Om de grond bouwrijp te maken worden de stallen nu gesloopt. Voor het verwijderen van het aanwezige asbest wordt op 15 mei een openbare aanbesteding gehouden. Afgelopen week kregen gespecialiseerde aannemers de gelegenheid om het werk te bekijken, zodat zij een offerte kunnen maken. Tijdens het bezoek kwam de asbestvervuiling aan het licht.

De Arbeidsinspectie heeft de gemeente gewaarschuwd dat het terrein alleen nog met beschermende kleding mag worden betreden. De gemeente moet nu onder toezicht van de controle­instantie een schoonmaakplan opstellen. Teamleider Bouw J. van de Bovenkamp van het kantoor in Arnhem: “Wij houden een vinger aan de pols.”

Reageer op dit artikel